„Dacă vreți să vedeți cum arată haosul, adoptați legea rapid”: Iachimovschi, despre constituirea PACCO (VIDEO)

Octavian Iachimovschi, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție

Foto: Radio Europa Liberă

„Dacă vreți să vedeți cum arată haosul, adoptați legea rapid”: Iachimovschi, despre constituirea PACCO (VIDEO)

„Dacă vreți să vedeți cum arată haosul, adoptați această lege rapid”. Este declarația lui Octavian Iachimovschi, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Oficialul s-a referit la proiectul privind constituirea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). În cadrul consultărilor publice organizate de Legislativ la 19 februarie curent, Iachimovschi a subliniat că „din nota de fundamentare, nu îi este clar de ce este necesară o nouă procuratură specializată în R. Moldova”.


Redactia Agora

... Dacă această reformă va fi grăbită, rezultatul va fi haosul. Cine va investiga aceste fapte? Dacă se consideră că poliția și Centrul Național Anticorupție  se vor descurca fără procurori, trebuie să spun clar: Nicăieri în Europa nu există un sistem funcțional bazat doar pe organe polițienești. Acestea sunt eficiente doar atunci când sunt asistate și supervizate de procurori. 

Însă, dacă această nouă structură este aprobată, timp de cel puțin un an nu vom avea procurori în această instituție. 

Dacă vreți să vedeți cum arată haosul, adoptați această lege rapid, și ne vom convinge cu toții de consecințe. 

Autor: Octavian Iachimovschi, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție

În același timp, Iachimovschi a sugerat că ar exista și alte soluții pentru a accelera procesele judiciare.

Am înțeles că se dorește accelerarea anumitor procese judiciare, pentru că, într-adevăr, acestea avansează greu. Există studii care arată că suntem sub media europeană în ceea ce privește durata procedurilor judiciare. Dar poate există o altă soluție... . 

Care este, de fapt, scopul acestei reforme? Dacă vorbim despre combaterea corupției electorale, nu vom avea o procuratură care să gestioneze aceste cazuri în timpul alegerilor. 

În plus, toate dosarele legate de frauda bancară și alte infracțiuni complexe vor stagna în instanță... . Nu poți prelua un dosar la jumătatea procesului și să-l continui fără o cunoaștere profundă a cazului. 

Autor: Octavian Iachimovschi, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție

Iachimovschi a ținut să menționeze că „ nu a găsit critici din partea Comisiei Europene la adresa acestor două procuraturi (n. red - PA și PCCOCS).

Dimpotrivă, în ultimul raport publicat în octombrie 2024, activitatea instituției în care lucrez (n. red. - PA )  a fost apreciată pozitiv. 

Chiar și în cadrul mecanismului de supraveghere al UE, recomandarea a fost clară: Prioritatea trebuie să fie alocarea resurselor financiare pentru instituțiile care combat corupția. 

Autor: Octavian Iachimovschi, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție

CONTEXT. Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate sau, prescurtat, PACCO. Este o nouă structură care ar putea apărea în R. Moldova, dacă proiectul de lege va ajunge să fie votat. În cazul în care „ideea” va deveni lege, asta ar însemna că PA și PCCOCS nu vor mai exista ca entități separate.

Proiectul, înregistrat în Parlament pe 12 februarie curent, ar urma să ajungă în plen pentru examinarea în primă lectură. Potrivit președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, biroului permanent al Parlamentului i se va propune introducerea proiectului de lege în ordinea de zi a ședinței care va avea loc pe 20 februarie.

 Procuratura Anticorupție susține că „nu au fost prezentate argumente plauzibile sau convingătoare care să justifice necesitatea unei fuzionări”.

Nici Procuratura Generală (PG) nu vede cu ochi buni proiectul de lege înregistrat în Parlament. „În urma unei analize preliminare a proiectului, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare”, a indicat PG în prima sa reacție la noul proiect. 

Citește și: „Nu putem risca securitatea națională. Parlamentul trebuie să se concentreze pe fortificarea PA și PCCOCS”: Membră CSM, despre crearea PACCO

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.