Strugariu, directoarea aleasă la INJ, primește cetățenia R. Moldova

Strugariu, directoarea aleasă la INJ, primește cetățenia R. Moldova

La două săptămâni de la alegerea în funcția de directoare a Institutului Național al Justiției (INJ), Ramona Strugariu, primește cetățenia R. Moldova, printr-un decret semnat de Maia Sandu.

Olga Scripnic

La 14 februarie, Strugariu a fost aleasă în funcția de directoare a INJ. Aceasta a fost și singura candidată care a ajuns să participe la proba de interviu a concursului.

La 17 februarie, înainte de preluarea funcției, Strugariu, cere răgaz de 14 zile pentru finalizarea procedurilor la drept de ședere și la muncă în țara noastră. De altfel, potrivit actelor de participare la concurs, Strugariu nu avea cetățenia R. Moldova.

La 25 februarie, prin decret prezidențial, noua șefă a INJ primește cetățenia R. Moldova.

...

Decretul privind acordarea cetățeniei

Președinția R. Moldova

Lega cu privire la Institutul Naţional al Justiţie nu menționează că deținerea cetățeniei R. Moldova este necesară pentru a fi numit în funcția de director.

Acest fapt a fost confirmat și de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Menționăm că, potrivit legislației, cetăţenilor altor state li se poate acorda cetăţenia R. Moldova, prin decretul președintelui, dacă este în interesele republicii.

Anterior, șefa statului menționa că poate oferi cetățenie într-un regim rapid, atunci când persoana care face solicitarea de cetățenie reprezintă „o valoare, din punct de vedere profesional”.

Cine este Ramona Strugariu?

Noua directoare a INJ este politiciană română, deputată în Parlamentul European în legislatura 2019–2024. Din mai 2023, este copreședinta partidului REPER, din România.

Strugariu a terminat Facultatea de Drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 2002, potrivit informațiilor de pe propria pagină web. 

Ulterior, a făcut un masterat în drept european la aceeași instituție și a urmat mai multe cursuri juridice și de management în străinătate.

Și-a început cariera profesională ca juristă la S.C. ULPRES SRL și S.C. COMIGAT SRL, două societăți cu profil comercial și agricol, unde a lucrat între anii 2003 și 2007.

Între 2007 și 2008 a fost consilier juridic la Institutul Național de Statistică, București, iar între 2008 și 2012 a lucrat ca manager de proiect și consilier juridic la Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare, scrie G4media.

De asemenea, a lucrat și în calitate de supraveghetoare-șefă și examinatoare pentru examenele de limbă engleză IELTS și Cambridge, la Consiliul Britanic, Bruxelles (2013-2015) și ca asistentă parlamentară și șefă de cabinet la Parlamentul European (2015-2019).

Din 2018, a făcut parte din PLUS, partid fondat de fostul prim-ministru al României, Dacian Cioloș. Apoi, în mai 2022, și-a dat demisia din USR-PLUS (cele două partide fuzionaseră în 2021).

Din mai 2022 este membră a REPER, partid înființat de Cioloș.

În 2024, a fost doilea nume de pe lista candidaților REPER la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.