„Poziție foarte clară”, dar nu în perioada electorală? Dubla cetățenie a președinților, din nou, o „problemă” pentru Dodon (FOCUS)

„Poziție foarte clară”, dar nu în perioada electorală? Dubla cetățenie a președinților, din nou, o „problemă” pentru Dodon (FOCUS)

Retorica politicianului Igor Dodon, referitoare la deținerea dublei cetățenii de un demnitar de stat, a revenit la cea de altădată, odată ce au trecut prezidențialele, în care PSRM a susținut un candidat cu dublă cetățenie. Mai mult, în 2025, Dodon ține să menționeze că PSRM are „o poziție foarte clară cu privire la această problemă”.

Olga Scripnic

La patru luni distanță de când Igor Dodon declara că peste un milion de moldoveni au dublă cetățenie, astfel acest fapt nu ar trebui să fie un impediment pentru politicieni de a accede la cârma țării, retorica revine la cea de altădată.

Mai cu seamă, în anul curent, în cadrul emisiunii „По фактам”, de la Exclusiv TV, liderul PSRM a declarat că formațiunea pe care o conduce va insista asupra modificării legislației.

Astfel, primele persoane în stat și, de preferință, și toți funcționarii să aibă o singură cetățenie, cea a R. Moldova. 

Atunci când a obținut cetățenia română, Maia Sandu a jurat pe Constituția României. Ale cui interese le apără ea ca președinte al R. Moldova - ale R. Moldova sau ale României? 

Autor: Igor Dodon

În același timp, Dodon menționează că PSRM se va ocupa de această „problemă”, pentru că au „o poziție foarte clară”.

Ținem să amintim că, în 2024, retorica liderului PSRM, Igor Dodon, era alta. Însă, atunci PSRM l-a susținut pe Alexandr Stoianoglo la alegerile prezidențiale, iar cel din urmă are și cetățenia României.

De cealaltă parte, în 2020, pe când candida la alegerile prezidențiale, Igor Dodon declara că, pentru el, rămâne o prioritate ca demnitarii de stat să nu dețină cetățenia unui alt stat.

Ce înseamnă un președinte care va avea cetățenia altui stat?! Există riscul ca, la o anumită etapă, să nu reprezintă doar interesele statului nostru. Eu rămân pe poziția că nu doar președintele, dar și conducerea de vârf a țării să fie cetățeni doar ai R. Moldova.

Autor: Igor Dodon (2020)

Precizăm că, din 2009, legislația le permite persoanelor care au dublă cetăţenie să ocupe funcţii publice. Una dintre condițiile necesare, pentru ca o persoană să fie aleasă în funcția de președinte în țara noastră, este deținerea cetățeniei R. Moldova.

Citește și: Cetățenia română: Peste 40 de mii de moldoveni au devenit români și în acte, în ultimii zece ani. 700 de mii de solicitări, în examinare

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.