Informațiile vin după ce Donald Trump a declarat, în seara zilei de 12 martie, că negociatorii americani se află în drum spre Rusia pentru discuții legate de o posibilă încetare a focului în Ucraina. De asemenea, pe 11 martie, Trump a menționat că intenționează să discute direct cu Vladimir Putin, probabil chiar în această săptămână.
Nu este clar ce anume a cerut Moscova și dacă aceasta este dispusă să înceapă discuții de pace cu Kievul înainte de a accepta aceste condiții, potrivit agenției de presă.
Surse Reuters au precizat că oficialii ruși și americani au discutat termenii într-o serie de întâlniri, atât personale, cât și la distanță, în ultimele trei săptămâni. Aceste surse au afirmat că cerințele Kremlinului sunt generale și similare cu cele prezentate anterior Ucrainei, SUA și NATO, inclusiv neaderarea Ucrainei la NATO, absența trupelor străine pe teritoriul Ucrainei și recunoașterea anexării Crimeei și a altor patru regiuni ucrainene de către Rusia.
În ultimii ani, Rusia a cerut Statelor Unite și NATO să abordeze „cauzele fundamentale” ale conflictului, cum ar fi extinderea NATO spre est.
Donald Trump așteaptă o reacție din partea lui Putin referitoare la un armistițiu de 30 de zile, pe care Volodimir Zelenski l-a acceptat marți ca prim pas spre discuțiile de pace. Angajamentul lui Putin față de un astfel de acord rămâne nesigur, iar detaliile urmează să fie stabilite.
Unii oficiali americani, parlamentari și experți sunt îngrijorați că Putin ar putea folosi un eventual armistițiu pentru a diviza SUA, Ucraina și Europa și pentru a submina orice negocieri. Moscova a înaintat multe dintre aceste cereri în ultimele două decenii, unele dintre ele fiind discutate oficial cu SUA și Europa.
Cea mai recentă discuție a avut loc la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022, când zeci de mii de soldați ruși se aflau la granița Ucrainei, iar Moscova a solicitat limitarea operațiunilor militare ale SUA și NATO în Europa de Est și Asia Centrală. Deși administrația Biden a respins unele dintre aceste condiții, ea a încercat să prevină invazia prin discuții cu Rusia despre anumite cerințe, conform mai multor foști oficiali americani și documentelor guvernamentale analizate de Reuters.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.