Lipsa acestui mecanism de indexare a pensiei reprezintă o ingerință gravă în drepturile copilului. Această omisiune încalcă drepturile copilului, deoarece pensia de întreținere nu este un privilegiu personal al părintelui cu care locuiește copilul, ci reprezintă o formă de protecție materială acordată copilului de către părintele care locuiește separat. Omisiunea face ca pensia de întreținere stabilită în sumă fixă să rămână neschimbată de-a lungul anilor, ceea ce poate duce la o discrepanță între valoarea acesteia și realitățile economice sau necesitățile de întreținere ale copilului.
Autor: Extras din nota informativă a proiectului de lege
Ce ar însemna, la modul practic, modificarea?
În anul 2022, minimul de existență mediu, stabilit de BNS, pentru categoria „copii în vârstă de la 7 la 17 ani” a fost de puțin peste 2,888 lei.
În 2023, valoarea minimului de existență, în R. Moldova, a crescut cu 9,57%, adică la 3.165 de lei.
Exemplu: Pensia de întreținere stabilită pentru un copil de șapte ani, în 2022, a fost de 1.850 de lei. Această sumă va fi ajustată, în fiecare an, în funcție de procentajul cu care crește valoarea minimului de existență.
Autorii proiectului susțin că acesta ar putea contribui la reducerea semnificativă a litigiilor.
Ținând cont de faptul că cuantumul pensiei de întreținere va fi ajustat în mod previzibil și regulat, numărul litigiilor dintre părinți și alți membri ai familiei va scădea semnificativ, ceea ce duce la diminuarea costurilor juridice și administrative suportate de instituțiile publice implicate. Privind mai larg, pe termen lung, acest fapt va conduce la reducerea costurilor pentru serviciile publice de sănătate, educație și asistență socială. Politicile care reflectă condițiile economice actuale arată că sectorul public este receptiv și flexibil.
Autor: Extras din nota informativă a proiectului de lege
Proiectul prevede că, dacă pensia de întreținere nu este plătită la timp, suma datorată va fi recalculată în funcție de minimul de existență valabil la momentul plății.
Totuși, restanțele acumulate înainte de intrarea în vigoare nu vor fi recalculate.
Modificările au fost propuse de Guvern, după ce Curtea Constituțională a constatat că lipsa unui mecanism de indexare pentru pensia de întreținere stabilită în sumă fixă este neconstituțională.
Până când Parlamentul va adopta o soluție legislativă, Curtea a decis ca aceste pensii vor fi indexate conform regulilor aplicate pensiilor din sistemul public.
Autoare: Olga Raileanu, stagiară AGORA.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.