Două localități din țară, într-un proiect de transformare a deșeurilor în energie verde. Suedia intervine cu sprijin financiar

Imagine simbol

E-acumulatori

Două localități din țară, într-un proiect de transformare a deșeurilor în energie verde. Suedia intervine cu sprijin financiar

Suedia va oferi sprijin R. Moldova în cadrul unor proiecte de transformare a deșeurilor în energie verde. În acest sens, un acord de grant în sumă de circa 820 de mii de euro a fost semnat între Ministerul Energiei și Swedfund International AB.

Valeria David

Din grant urmează să fie acoperite costurile de consultanță pentru studiile de fezabilitate privind instalațiile de valorificare energetică a deșeurilor în două localități din țară.

Datorită suportului oferit de Suedia, vom fi capabili să valorificăm datele și informațiile colectate prin acest studiu, care ne vor ghida ulterior în crearea unui cadru clar pentru identificarea și dezvoltarea proiectelor de valorificare energetică a deșeurilor. 

Aceste proiecte nu doar că vor ajuta la gestionarea eficientă a deșeurilor, dar vor contribui și la consolidarea producerii de energie regenerabilă

Autor: Dorin Junghietu, ministrul Energiei.

La rândul său, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried a comunicat despre importanța acestui proiect, acesta fiind a patra elaborare al Swedfund în Moldova: Waste-to-Energy (WtE).

Această inițiativă este concepută pentru a sprijini securitatea energetică a Moldovei și a facilita tranziția către producția de energie din surse regenerabile. 

Obiectivul principal al cooperării noastre este de a stabili soluții durabile de gestionare a deșeurilor care transformă deșeurile în resurse valoroase, precum electricitate și căldură.

 Acest lucru nu doar că răspunde provocărilor legate de gestionarea deșeurilor, dar contribuie și la sporirea rezilienței energetice și la sustenabilitatea ecologică a Moldovei.

Autor: Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Studiul, care va dura între șase și 12 luni, are ca obiectiv analizarea fezabilității transformării deșeurilor în energie în Republica Moldova. Aici vor fi folosite datele deja colectate despre compoziția deșeurilor.

În final, urmează să se identifice cele mai potrivite tehnologii pentru procesare. Vor fi evaluate costurile și eficiența fiecărei soluții și se va analiza modul în care energia produsă -electricitate sau căldură, poate fi integrată în rețeaua națională.

De asemenea, studiul va examina impactul asupra mediului și societăților, inclusiv reducerea volumului de deșeuri depozitate, scăderea poluării și economisirea resurselor. Totodată, va lua în considerare preocupările comunităților locale privind implementarea acestor proiecte, spun autorii inițiativei.

VEZI ȘI. Energie electrică din soare și vânt: Explicăm câtă energie verde consumă și produce R. Moldova (EXPLAINER)

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.