Proiectul de lege, care prevede plafonarea prețurilor la energie electrică exportată către R. Moldova, va fi supus dezbaterii și aprobării în lectură finală de către Camera Deputaților.
Energia electrică livrată în aceste condiții va fi destinată exclusiv consumatorilor finali din Republica Moldova, potrivit proiectului de lege.
În România, plafonarea prețurilor la energia electrică va fi menținută până pe 30 iunie 2025, iar la gaze naturale până pe 31 martie 2026.
De la începutul anului, Republica Moldova a achiziționat energie electrică din România parțial la prețul plafonat stabilit de guvernul român (400 RON/MWh). O altă parte a importurilor a venit de pe bursa de energie OPCOM, unde prețurile sunt de până la trei ori mai mari.
Această situație a determinat creșterea tarifelor pentru energia electrică. Astfel, consumatorii casnici din centrul și sudul Republicii Moldova plătesc în prezent 4,10 lei/kWh, iar cei din nordul țării - 4,68 lei/kWh.
CONTEXT: R. Moldova importă peste 50% din energia electrică consumată, România fiind principala sursă de compensare a deficitului apărut după ce centrala de la Cuciurgan, situată pe malul stâng al Nistrului, a încetat să mai exporte energie electrică. Acest lucru a avut loc după ce, începând cu 1 ianuarie 2025, regiunea transnistreană nu a mai primit gaze naturale de la Gazprom prin Ucraina, din cauza refuzului Kievului de a prelungi acordul de tranzit.
VEZI ȘI: Cum intră gazul natural în R. Moldova? Explicăm structura sistemului de transport (EXPLAINER)
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.