La 15 aprilie, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a anunțat pe X că Departamentul de Stat a anulat alte 139 de granturi în valoare de 214 milioane de dolari pentru „programe greșite”, oferind drept exemplu un proiect împotriva discursului de ură în Marea Britanie.
De asemenea, se așteaptă ca Departamentul de Stat al SUA să propună o desființare fără precedent a misiunii diplomatice a Washingtonului, au raportat mai multe agenții de presă. Este vorba despre închiderea unor programe și ambasade din întreaga lume pentru a reduce bugetul cu aproape 50%.
Mai exact, 10 ambasade și 17 consulate ar urma să fie închise, inclusiv misiunile din Eritreea, Luxemburg, Sudanul de Sud și Malta. Lista mai include cinci consulate destinate închiderii în Franța, două - în Germania și alte misiuni în Scoția și Italia.
Propunerile, cuprinse într-o notă internă a departamentului despre care se spune că este în discuție serioasă de către înalți funcționari, ar elimina aproape toate fondurile pentru organizațiile internaționale, inclusiv Organizația Națiunilor Unite și NATO.
Sprijinul financiar pentru menținerea păcii internaționale ar fi redus, împreună cu finanțarea schimburilor educaționale și culturale, cum ar fi programul Fulbright, una dintre cele mai prestigioase burse americane.
Nu există un plan final, un buget final, o dinamică finală. Asta depinde de Casa Albă și de președintele Statelor Unite, care continuă să lucreze la planul lor bugetar și la ceea ce vor prezenta Congresului.
Autor: Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat
CONTEXT. După preluarea celui de-al doilea mandat, Donald Trump a semnat un ordin executiv care a înghețat programele de ajutor către alte țări pentru 90 de zile. Programele vor fi revizuite pentru a determina dacă se aliniază cu obiectivele politicii externe ale administrației Trump.
Departamentul de Stat al SUA a emis o directivă de înghețare a ajutorului internațional și de suspendare a ajutoarelor noi. Acest lucru a provocat suspendarea asistenței umanitare pentru Ucraina.
Amintim că, președintele american Donald Trump a menționat Republica Moldova, la o sesiune comună a Congresului.
Unul dintre subiectele despre care a vorbit Trump, în timpul primului său discurs din Congres, este cel referitoare la programele externe pentru care SUA au „risipit” bani.
În acest context, printre țările pe care le-a enumerat președintele SUA a fost și R. Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.