35 de ani de la adoptarea tricolorului. Grosu: „Drapelul nostru a fost martorul renașterii naționale” (VIDEO)

sursa foto: Guvernul R. Moldova

35 de ani de la adoptarea tricolorului. Grosu: „Drapelul nostru a fost martorul renașterii naționale” (VIDEO)

Republica Moldova marchează 35 de ani de la adoptarea Drapelului de stat. În fața Casei Guvernul a avut loc avut loc o ceremonie solemnă, în acest sens.

Olga Scripnic

Ziua Drapelului este sărbătorită anual la 27 aprilie, începând cu anul 2010. S-a întâmplat prin decizia deputaților din primul Parlament. În aceeași zi, tricolorul a fost arborat simbolic pe clădirea forului legislativ, iar această dată a devenit oficial ziua în care întreaga țară sărbătorește Tricolorul.

Astăzi, Republica Moldova marchează 35 de ani de la adoptarea tricolorului.

La ceremonia oficială din fața Guvernului au participat miniștrii și deputații R. Moldova. Totodată, a fost prezentă garda de onoare, un cor academic, două formațiuni militare și Orchestra Prezidențială.

Pe scările principale au fost dispuse 35 de drapele de stat.

O zi care ne invită de reflectăm nu doar la un simbol, ci și la cine suntem ca popor și ce viitor vrem să construim. Tricolorul nostru a fost martorul renașterii naționale. A fost arborat în momente de curaj și speranță, dar și în clipe grele, când am fost chemați să apărăm libertatea și independența noastră. 

Tricolorul nostru ne amintește că avem o datorie - să lăsăm copiilor noștri o țară în care merită să trăiești, de aceea Ziua Drapelului este mai mult decât o comemorare, este un angajament reînnoit. 

Autor: Igor Grosu, președintele Parlamentului

Potrivit rigorilor prevăzute de legislația R. Moldova, drapelul de stat reprezintă o pânză dreptunghiulară, formată din trei fâşii de dimensiuni egale, dispuse vertical în următoarea succesiune a culorilor de la hampă: albastru, galben și roşu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată stema de stat a R. Moldova.

Dacă e să vorbim despre dimensiuni, atunci proporţia dintre lățimea stemei și lungimea drapelului este de 1:5, iar proporția dintre lățimea și lungimea drapelului – de 1:2.

Tricolorul, de la drapelul revoluționarilor de la 1848 la simbol al românității 

Tricolorul a apărut inițial la 1848 în contextul „Primăverii Popoarelor” și a mișcărilor revoluționare din Franța. În scurt timp, acesta a devenit un simbol al românilor de pretutindeni.

Fiind prezent ca drapel al Republicii Democratice Moldovenești la 1917 și drapel al Republicii Moldova din 1990, culorile sale și stema de stat transmit o serie de mesaje mai puțin cunoscute în rândul cetățenilor.

Adoptat în prima sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S.M din 27 aprilie 1990 și sub o presiune tot mai evidentă a străzii, dictată de apropierea zilei de 1 mai, tricolorul a fost legiferat oficial.

„Adoptarea s-a făcut sub presiunea străzii, data de 27 aprilie nu a fost aleasă întâmplător, fiindcă drapele trebuiau arborate la 1 mai, dacă oficialitățile ar fi ieșit drapelul roșu și verde la Chișinău ar fi fost ciocniri”, susține heraldistul Silviu Tabac.

Află mai multe date istorice aici: Tricolorul, de la drapelul revoluționarilor de la 1848 la simbol al românității (VIDEO)

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.