Dezbaterea dintre Nicușor Dan și George Simion avut loc la sediul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnică din București, fiind organizată de Euronews România.
Relația cu R. Moldova și o eventuală unire
Întrebați despre cum vor gestiona relația cu R. Moldova, în calitate de președinte al României, ambii candidați au declarat că ar dori unirea dintre cele două state.
Totuși, Nicușor Dan a accentuat că țara noastră trebuie sprijinită necondiționat, însă George Simion a spus că sprijinul „trebuie acordat unioniștilor, nu profitorilor care își bat joc de banii românilor”.
Poziția mea rămâne aceeași. România a suferit de pe urma unui rapt. Avem două state cu populație majoritar românească. Când populația de pe malul celălalt al Prutului vrea să facă un stat acest lucru este posibil. Soluția este unirea, nu soluții surogat. Acest sprijin trebuie acordat unioniștilor, nu profitorilor care își bat joc de banii românilor. Cât privește relația cu Ucraina, ei au nevoie de ajutorul nostru și nu noi de ajutorul lor.
Autor: George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale românești
Mi-aș dori ca unirea să fie azi. Din punct de vedere juridic, există o declarație a Parlamentului României din 2018 care spune că România este gata pentru unire atunci când Moldova o dorește. Din fericire, în Moldova crește dorința, dar astăzi este la 37%. Republica Moldova trebuie sprijinită necondiționat.
Autor: Nicușor Dan, candidat independent la prezidențialele din România
Sprijinul pentru Ucraina, în contextul războiului
Cei doi candidați au avut opinii diferite, atunci când au fost întrebați dacă ar sprijini Ucraina cu nou pachet de sprijin, în cadrul primului Consiliu European la care vor participa.
Fără discuții. Securitatea României și a Moldovei depinde esențial de cum se va sfârși războiul din Ucrainea. Doresc să se termine cu o pace justă care să convină Ucrainei, altfel dăm drumul la alte tensiuni regionale. Fără discuție, participarea României la programul de reînarmare a UE și o negociere corectă și echilibrată ca parte din bani să fie aduși în România pentru capacitățile militare pentru ca România să se dezvolte economic.
Autor: Nicușor Dan, candidat independent la prezidențialele din România
Țara mea este România. Voi vota numai în concordanță interesul națiunii române și fără a prioritiza alte state. Cred că elevii români, fermierii români, pensionarii români trebuie să aibă prioritate. Poziția noastră față de războiul de agresiune al Rusiei este neutralitatea nu escaladarea, nu alimentare cu arme, și alinierea perfectă cu administrația Trump. România nu va da niciun leu pentru alte țări, ci se va concentra pe propria populație.
Autor: George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale românești
Relația cu UE, NATO și SUA
Ambii candidați au declarat că își doresc o relație bună a României cu Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite.
Am muncit mult pentru a fi membri ai UE și NATO, am sacrificat multe lucruri. A fost aspirația unei generații de a reveni ca parte componentă a lumii libere. Nu vor scăpa de noi așa ușor. Suntem acolo pentru a rămâne. Mă voi lupta pentru dreptul românilor pentru a fi cetățeni cu drepturi depline în UE. Voi negocia pentru drepturile românilor. Pentru armată, pentru apărare, există NATO. Organizația a furnizat pace și securitate în Europa. Dacă avem un lucru care a funcționat și există unitate între UE, SUA și alte țări importante care compun lumea liberă, voi milita pentru această unitate.
Autor: George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale românești
România trebuie să continue parteneriatul strategic cu SUA și să îl consolideze. Îmi doresc multe firme americane în România și extinderea schimbului comercial. România trebuie să rămână membru NATO și să fie în acord cu alte state inclusiv pe cheltuieli militare. Pacea se obține prin descurajarea războiului. România trebuie să fie un membru activ în UE și aici are niște obiective pe care trebuie să le negocieze în perioada următoare – programul multianual, aderarea Moldovei și a statelor din Balcani la Uniune și programul de înarmare a UE.
Autor: Nicușor Dan, candidat independent la prezidențialele din România
Atitudinea față de Rusia și Israel
Întrebați dacă condamnă atacurile Rusiei asupra Ucrainei, ambii candidați au răspuns „Da”. Totuși, opiniile candidaților au diferite în legătură cu relația României cu Israelul.
Relațiile diplomatice internaționale nu se fac în felul acesta. Nu se va întâmpla niciodată ca președintele Putin să vină în România atâta timp cât există un mandat de arestare. Trebuie să avem o relație normală cu Israelul. Legat de premierul Netanyahu și decizia Curții Penale, răspunsul e același. Nu se va întâmpla niciodată cât timp există o decizie ca premierul Netanyahu să vină în România.
Autor: Nicușor Dan, candidat independent la prezidențialele din România
Sigur că Vladimir Putin trebuie arestat pentru crime de război, dar mă despart de contracandidatul meu când el afirmă că și premierul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui arestat și nu are ce căuta în România. Așa cum Donald Trump l-a primit și alte state europene, și vizita premierului Netanyahu la București și la Tel Aviv va fi posibilă.
Autor: George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale românești
Parteneriatul civil dintre persoane de același sex
Cei doi candidați au fost întrebați inclusiv despre respectare dreptului de a întemeia o familie de către persoanele de același sex, în contextul în care Parlamentul European a cerut ca toate statele membre să recunoască acest lucru.
Această chestiune trebuie reglementată. Discuția este dacă într-o lege a parteneriatului civil sau punctual pe fiecare dintre situații: dreptul la moștenire, la acces la spital etc. E o dezbatere pe care societatea trebuie să o aibă. Evident că într-o formă sau alta acest drept trebuie să existe.
Autor: Nicușor Dan, candidat independent la prezidențialele din România
În România, o țară creștină, căsătoria are loc între un bărbat sau o femeie. Nu am semnat niciunde să renunțăm la această chestiune, așa că va rămâne în continuare, atâta timp cât sunt la conducerea țării, căsătoria între un bărbat și o femeie. Dacă va exista vreodată o majoritate care să ceară parteneriate civile și alte chestiuni, vom respecta democrația. Din punctul meu de vedere, nu este atribuția CEDO pentru a reglementa căsătoria și adopțiile de copii în țara noastră sau într-o țară UE.
Autor: George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale românești
Donatorii din campania lui Nicușor Dan
George Simion i-a cerut candidatului independent să prezinte „cu nume și prenume” care sunt donatorii din campania electorală pentru București și pentru actuala campanie prezidențială. Candidatul independent la prezidențiale a declarat: „Vă invit să vă duceți pe site-ul ANI, unde găsiți declarația mea de avere”, transmite Digi24.ro.
Nu, pe site-ul ANI este blurat. Nu este nicio identitate, nicio persoană. Doar 7% din contractele Primăriei Bucureștiului sunt făcute publice. Dumneavoastră conduceți această primărie, nu eu. Faptele dumneavoastră grăiesc despre transparență. Doar 7% din contractele primăriei sunt făcute publice. De ce nu le faceți pe toate publice?
Autor: George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale românești
Instituțiile statului român știu cine sunt toate aceste persoane și eu nu vreau să le fac public numele pentru că nu vreau să fie atacați cum am fost eu atacat în campania asta. E foarte simplu.
Autor: Nicușor Dan, candidat independent la prezidențialele din România
CONTEXT. La 9 mai, Curtea Constituțională a României (CCR) a validat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai.
Precizăm că, după centralizarea a 100% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare de la alegerile prezidențiale din România, primul loc în clasament este ocupat de candidatul AUR, George Simion. Pe locul al doilea s-a poziționat Nicușor Dan. Astfel, aceștia sunt cei doi pretendenți la Cotroceni care intră în al doilea tur.
Citește și: Prezidențiale România: George Simion și Nicușor Dan, primele poziții în clasament. Rezultatele preliminare
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.