Decizia vine ca urmare a unei plângeri formulate în 2022 de Australia și Țările de Jos, care cer tragerea la răspundere a Federației Ruse pentru atacul aerian ce a avut loc pe 17 iulie 2014, în contextul conflictului dintre separatiștii pro-ruși și armata ucraineană din estul Ucrainei.
„Această decizie reprezintă un pas important în direcția adevărului și a responsabilizării, în memoria victimelor și pentru familiile lor”, a declarat ministrul de Externe olandez, Caspar Veldkamp, subliniind că acest verdict transmite mesajul că: „statele nu pot încălca dreptul internațional cu impunitate”.
Și ministrul de Externe al Australiei, Penny Wong, a salutat decizia ICAO, cerând „remedii rapide” și afirmând că „Rusia trebuie, în sfârșit, să își asume responsabilitatea pentru acest act de violență oribil”.
Cele două guverne au precizat că în săptămânile următoare, Consiliul ICAO va analiza ce formă de reparații ar trebui impusă Rusiei, inclusiv posibile negocieri directe între părți.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat hotărârea ICAO drept „părtinitoare” și „inacceptabilă”. „Poziția noastră este bine cunoscută: Rusia nu a participat la investigațiile privind acest incident și, prin urmare, nu acceptă concluzii părtinitoare venite din afară”, a declarat Peskov.
Rusia a negat în mod constant orice implicare în tragedia aviatică. În noiembrie 2022, justiția olandeză a condamnat în absență doi cetățeni ruși și un ucrainean pentru rolul lor în atac, calificat drept crimă. Moscova a considerat verdictul „scandalos” și a refuzat extrădarea celor implicați, scrie The Moscow Times.
CONTEXT: Zborul MH17, care decolase de la Amsterdam către Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUK, provenind, potrivit anchetelor internaționale, din arsenalul armatei ruse. Incidentul a fost un moment-cheie în escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Occident și a dus la sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei.
Deși ICAO nu are putere coercitivă directă, deciziile sale au greutate morală și contribuie la stabilirea standardelor internaționale în aviație, fiind adoptate de cele 193 de state membre.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.