Parlamentul European cere accelerarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Parlamentul European cere accelerarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a adoptat Raportul anual privind Republica Moldova, în care se solicită accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a precizat că raportul include un amendament care susține angajamentul Chișinăului de a finaliza procesul de screening al legislației și de a deschide primele capitole de negociere în lunile următoare.

Marcela Vovc

În urma unui amendament pe care l-am depus împreună cu colegii din Partidul Național Liberal și din Grupul PPE din Parlamentul European, raportul salută angajamentul autorităților din Republica Moldova de a finaliza procesul de screening al legislației în contextul aderării la UE și de a deschide primele capitole efective de negociere în următoarele luni.

În acest sens, solicităm Comisiei Europene să ofere un sprijin mai consistent autorităților de la Chișinău pentru ca aceste obiective să fie atinse, iar procesul de aderare să fie accelerat.

Autor: Siegfried Mureșan, europarlamentar

În contextul amenințărilor constante din partea Rusiei la adresa țărilor din vecinătatea estică a UE, raportul subliniază că integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei trebuie să devină o prioritate strategică pentru Uniunea Europeană.

De asemenea, eurodeputații cer liberalizarea permanentă a comerțului dintre UE și Republica Moldova. Măsura ar înlocui actuala liberalizare temporară introdusă după declanșarea războiului din Ucraina, care a permis produselor agricole moldovenești să fie redirecționate către piața europeană. Potrivit lui Mureșan, o liberalizare permanentă ar aduce mai multă stabilitate și predictibilitate producătorilor moldoveni și ar stimula investițiile în economia națională.

Totodată, solicităm liberalizarea permanentă a comerțului dintre UE și Republica Moldova. Această măsură ar înlocui actuala liberalizare temporară, introdusă după declanșarea războiului din Ucraina de către Rusia, care a permis produselor agricole moldovenești — private de accesul la piețele din est — să fie redirecționate către piața europeană. 

Liberalizarea temporară a dus deja la o creștere semnificativă a exporturilor produselor agricole moldovenești către UE, în beneficiul producătorilor locali. O liberalizare permanentă ar oferi însă mai multă predictibilitate producătorilor autohtoni și ar crește încrederea investitorilor în economia din Republica Moldova.

Autor: Siegfried Mureșan, europarlamentar

Raportul votat astăzi în Comisia pentru afaceri externe urmează să fie supus votului final în plenul Parlamentului European în luna iunie.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.