Banca Națională a Moldovei a anunțat că, în mai 2025, dobânda medie pentru depozitele noi în lei, cu o durată între 6 - 12 luni, a ajuns la 5,82%, în creștere față de 3,7% în noiembrie 2024. Această majorare de 2,12 puncte procentuale anticipă o creștere a ratelor la creditele ipotecare în perioada următoare, explică expertul Stan Madan.
De exemplu, pentru o familie care are un credit de un milion de lei pe o perioadă de 25 de ani, rata dobânzi va crește de la 6,9 până la 9,02%. Adică, dacă familia a achitat în prima jumătate a anului o rată lunară la bancă în sumă de aproximativ 7.000 mii de lei, după 1 iulie în a doua jumătate a anului suma achitată lunar la bancă va constitui aproximativ 8.400 de lei.
Autor: Stan Madan, director de program în cadrul Centrului Analitic Independent Expert Grup
Această creștere a ratei de referință determină automat o majorare a dobânzilor la creditele „Prima Casă”, întrucât acestea sunt actualizate la fiecare șase luni, în funcție de condițiile pieței și nu printr-o decizie directă a Guvernului sau BNM, menționează expertul.
De altă parte, beneficiarii împrumuturilor au inițiat o petiție prin care cer ca statul să ofere un sprijin temporar, prin reducerea parțială a plăților lunare pentru un an. De asemenea, solicită stabilirea unei dobânzi maxime sau fixe pentru o perioadă de tranziție și modificarea modului de calcul al dobânzii viitoare. Petiția, până la data de 25 iunie a adunat 775 de semnături.
Totodată, cei care au aplicat la program cer deschiderea unui dialog cu autoritățile ca să identifice soluții pe termen lung, astfel încât tinerii și familiile să nu ajungă în dificultăți financiare.
Reprezentanții Guvernului vin cu răspuns.
Condițiile externe, și anume inflația, ar fi influențat creșterea ratei, precizează ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor. De asemenea, ministra a menționat că în noiembrie se așteaptă ca presiunile inflaționiste să scadă, ceea ce ar putea influența următoarea revizuire.
Aceasta a menționat că programul „Prima Casă” rămâne o opțiune viabilă și populară în rândul tinerelor familii, ca să achiziționeze o locuință.
CONTEXT. Amintim că anul trecut programul Prima Casă Plus, lansat de Guvernul Republicii Moldova, a adus cinci modificări esențiale față de versiunea anterioară. Durata maximă a creditului a crescut la 30 de ani, iar plafonul de creditare a ajuns la 2,5 milioane de lei. De asemenea, programul s-a extins pentru a include mai mulți beneficiari, inclusiv cei din sectorul privat, și presupunea proceduri simplificate de accesare.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.