„Ne îngrijorează, dar nimeni nu ne întreabă”
O femeie de 45 de ani din orașul Rezina ne-a relatat că după 24 februarie, ziua în care Rusia a atacat Ucraina, oamenii sunt și mai îngrijorați și se simt neputincioși de faptul că nimeni nu aduce problema în vizor. „Mă strădui să nu atrag atenția la evenimentele care se produc în Ucraina, din motiv că îmi afectează starea de sănătate. Ne îngrijorează foarte mult faptul că ne aflăm la o distanță de puțin peste 30 de km de depozitul cu muniții de la Cobasna. Pur și simplu pe noi, oamenii simpli, nimeni nu ne întreabă”, ne-a declarat femeia.
Un alt tânăr din Rezina, dar care locuiește în prezent în Chișinău, ne-a zis că părinții săi își fac griji de fiecare dată când aud de regiunea transnistreană și conflictul armat. „Mai grav a fost în perioada în care a început războiul. Acum lumea s-a calmat”, ne-a spus tânărul.
O femeie de 31 de ani din Rezina ne-a spus că nu-și face griji atâta timp cât autoritățile nu spun că există vreun pericol. „Cunoaștem că ne aflăm nu departe de depozitul de la Cobasna, dar nu discutăm cu rudele aceste subiecte, întrucât sunt dureroase pentru noi”, a adăugat tânăra.
Îngrijorările oamenilor se pare că nu sunt fără temei. Fostul Ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, a spus pentru AGORA că o eventuală deflagrație s-ar putea echivala cu explozia unei bombe atomice.
„Noi nu putem spune cu precizie ce fel de muniții sunt la Cobasna. În ultimii 25 de ani, acolo nu au călcat nici observatori internaționali și nici din R. Moldova. Conform unui studiu al Academiei de Științe a Moldovei, o deflagrație s-ar echivala cu explozia unei bombe atomice”, a precizat fostul ministru al Apărării.
1.200 de militari ruși supraveghează depozitul de la Cobasna
În Republica Moldova staționează două contingente ale Armatei Ruse. În primul caz vorbim despre trupele de menținere a păcii, iar în al doilea - despre Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care își desfășoară activitatea fără acceptul Chişinăului. Anume GOTR este responsabil de supravegherea depozitului de la Cobasna. Este vorba despre circa 1.200 de militari ruși.
Sursele AGORA spun că Rusia a majorat numărul de soldați care păzesc acest depozit, după 24 februarie. Însă, informația nu a fost confirmată de către Biroul politici de reintegrare. Reprezentanții instituției ne-au spus că nu dețin astfel de date.
„Subiectele ce vizează depozitul de muniții de la Cobasna și activitatea GOTR țin de dialogul prin canalele bilaterale și nu figurează pe agenda formatelor de negocieri Chișinău-Tiraspol”, se arată într-un răspuns al Biroului.
De partea cealaltă, membrul Comisiei parlamentare care monitorizează realizarea politicilor de reintegrare, Oazu Nantoi, nu exclude că Rusia și-ar putea majora numărul de militari GOTR de la Cobasna. „Probabil, în contextul războiului din Ucraina, s-a dublat numărul de militari”, a declarat Nantoi.
Rusia nu-și îndeplinește obligațiile și nu evacuează munițiile
În 2003, Federația Rusă a întrerupt procesul de evacuare a munițiilor și trupelor militare din stânga Nistrului, în pofida faptului că la Summit-ul de la Istanbul din 1999, Moscova s-a angajat ca până în 2002 să-și evacueze prezența militară de pe teritoriul R. Moldova.
Drept pretext, Kremlinul a anunțat că va relua procesul de evacuare când vor avea permisiunea regimului de la Tiraspol și când se va găsi o cale de soluționare a conflictul transnistrean.
În august 2019, aflat într-o vizită la Chișinău, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu fostul președinte Igor Dodon, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Federația Rusă este gata să reia distrugerea munițiilor sale de la depozitul de la Cobasna, ceea ce nu s-a întâmplat.
CITEȘTE ȘI: Rusia și Ucraina, aflate în război, mediatori în conflictul transnistrean. Care este viitorul Formatului de negocieri 5+2 dintre Chișinău și Tiraspol
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.