Modificări la legea bugetului de stat pentru anul 2022, pe domenii: Unde vor fi alocate mijloacele financiare suplimentare

Modificări la legea bugetului de stat pentru anul 2022, pe domenii: Unde vor fi alocate mijloacele financiare suplimentare

Guvernul a aprobat modificări la Legea Bugetului de Stat pentru anul 2022. Astfel, principalele rectificări au fost operate în domeniul Apărarea Națională, Serviciile de stat cu destinație generală, Protecție Socială și Învățământ. Unele modificări vizează acordarea premiilor pentru rezultatele activității din anul 2021. Proiectul urmează să fie examinat și aprobat de Parlament. 

...

Servicii de stat cu destinație generală

Cheltuielile și resursele aprobate în buget pentru grupa dată se prevăd cu o majorare de două miliarde de lei sau cu 20,2%, ajungând să constituie 11,9 miliarde de lei.

Principalele majorări de alocații se prevăd pentru ajustarea alocațiilor în scopul achitării serviciilor comunale 47,1 milioane de lei; suplinirea fondurilor de urgență ale Guvernului - 1,5 miliarde de lei, pentru gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților din Ucraina, incluzând donațiile acumulate pentru gestionarea crizei date, dar și majorări în cadrul proiectelor cu partenerii externi.

Apărare națională

Au fost majorate și cheltuielile și resursele aprobate în buget Apărarea națională. Astfel, se prevede o sumă de 127,8 milioane de lei, ceea ce constituie 16,9% comparativ cu legea aprobată anterior.

Principalele majorări de alocații se prevăd pentru: reparații capitale în scopul redresării infrastructurii militare naționale cu alinierea acesteia la condițiile minime privind cazarea și instruirea efectivului, precum și cerințele minime de depozitare, păstrare și întreținere a tehnicii militare - circa 35,4 milioane de lei.

Alte 22,4 milioane de lei vor fi destinate pentru asigurarea militarilor cu accesorii de pat, de corp și echipament individual, conform normelor stabilite și 21,5 milioane pentru asigurarea militarilor cu produse alimentare.

Învățământ

Au fost modificate și cheltuielile pentru învățământ, fiind aprobată o majorare de 5,4%, ceea ce reprezintă cu 738 de milioane de lei mai mult.

Și în acest domeniu au fost alocați bani pentru asigurarea achitării premiului pentru rezultatele activității din anul 2021 - 121 milioane de lei.

Protecție socială

O majorare de 2,4 miliarde de lei sau cu 16,6% se prevede pentru domeniul protecție socială. Principalele majorări de alocații se prevăd pentru transferuri de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat - 2,1 miliarde de lei, dintre care 2 miliarde în urma indexării prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat și modificarea modalității de indexare a pensiilor pentru anul 2022.

Peste 50 de milioane de lei vor fi destinați pentru acordarea ajutorului material unic unor categorii de populație, iar 706 milioane de lei - pentru compensarea diferenței de tarife pentru gazele naturale, energia termică și energia electrică.

Cultură, sport, tineret, culte și odihnă

Guvernul alocă 64,2 milioane de lei mai mult sau cu 6,2% pentru domeniul culturii. Banii sunt destinați pentru asigurarea achitării premiului pentru rezultatele activității din anul 2021, ajustarea alocațiilor în scopul achitării serviciilor comunale și acordarea voucherelor culturale pentru tineret.

Ordinea publică și securitatea națională

Cheltuielile și resursele aprobate în buget se prevăd a fi mai mari cu 153,3 milioane de lei sau cu 2,6% mai mult.

Pentru organizarea celei de-a 49-a Conferințe Regionale Europene INTERPOL în perioada 17-19 mai 2022 la Chișinău, în modificările la buget se prevăd 2,1 milioane de lei.

Servicii în domeniul economiei

În domeniul economiei, Cabinetul de Miniștri au decis majorarea cu 13% a cheltuielilor și resurselor, ceea ce este cu 1,1 miliarde de lei mai mult.

Este vorba despre ,,Reabilitarea drumurilor locale” - 343 miliaone de lei, pentru achitarea lucrărilor și serviciilor efectuate în anul 2021; 250 de milioane de lei pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru compensarea parțială a accizelor la motorină utilizată de producătorii agricoli în anul 2022; și 200 de milioane de lei pentru Fondul pentru eficiență energetică.

Protecția mediului

Majorări de peste 8 milioane sau circa 1,5% sunt destinate pentru cheltuielile și resursele aprobate în buget pentru protecția mediului.

Majorările vizează proiecte finanțate din surse externe, asigurarea achitării premiului pentru rezultatele activității din anul 2021 și ajustarea alocațiilor în scopul achitării serviciilor comunale.

Ocrotirea sănătății

Cheltuielile și resursele aprobate în buget vor fi majorate cu 136 milioane de lei sau cu 1,5% mai mult.

Cei mai mulți bani se prevăd pentru realizarea Programului de suport bugetar în cadrul Proiectului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova” - 54,6 milioane de lei.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.