Cu mâna pe arme sau nici într-un caz la un potențial război. Veteranii războiului de pe Nistru, îngrijorați de provocările din regiune

Cu mâna pe arme sau nici într-un caz la un potențial război. Veteranii războiului de pe Nistru, îngrijorați de provocările din regiune

Exploziile care au loc în ultimele zile în regiunea transnistreană i-au îngrijorat și pe veteranii care au luptat în 1992 în conflictul armat de pe Nistru. Unii se tem că vor fi nevoiți să ia din nou arma în mână, alții spun că orice s-ar întâmpla, nu vor participa la un eventual război. AGORA a discutat cu mai mulți veterani și vă prezintă opiniile acestora cu privire la provocările din stânga Nistrului. 

Președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă, Radu Prisac, a declarat pentru AGORA că tovarășii săi se tem că vor fi nevoiți din nou să pună mâna pe arme. „Zilnic comunic cu cel puțin 15 persoane din cadrul Uniunii. Toți sunt îngrijorați și așteaptă să vadă în ce direcție vor derula acțiunile”, a spus președintele asociației.

Cât despre exploziile care s-au produs în stânga Nistrului, Radu Prisac consideră că acestea au fost puse la cale de către persoane care-și doresc destabilizarea situației în regiune.

„Aceste cazuri au ceva comun cu incidentele care s-au produs în 1992, până la începerea conflictului”, a declarat președintele Uniunii.

Autor:

În contextul ultimelor evenimente, șefa statului Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS). După ședință, președinta a spus că incidentele din stânga Nistrului sunt provocate de forțe pro-ruse din regiune și au drept scop escaladarea tensiunilor.

„Ați auzit ce a spus șefa statului. Sunt forțe care vor să ne implice (n.r. în război), dar noi nu ne implicăm. Noi susținem poziția președintei”, a spus pentru AGORA Anatolie Cociug, președintele Federaţiei asociaţiilor veteranilor şi rezerviştilor Forţelor Armate din Republica Moldova.

Precizăm că de partea cealaltă, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că urmele provocatorilor duc spre Ucraina. Kievul a negat că este implicat și spune că Rusia vrea să destabilizeze situația din regiune. Veteranii însă afirmă că, indiferent de evoluția lucrurilor, nu vor participa la lupte în cazul unui conflict.

„Indiferent de ce s-ar întâmpla, asociația noastră în război nu participă și punctum. În primul rând, veteranii sunt în vârstă. În al doilea rând, noi suntem neutri și, în al treilea rând, ne dorim pace în țară”, a declarat pentru AGORA co-președintele Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, Nicole Macovei.

Tot în urma ședinței din 26 aprilie a CSS au fost aprobate un șir de măsuri, printre acestea se numără: creșterea intensității verificărilor circulației în preajma zonei de securitate, majorarea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră, ridicarea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică, creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și a securității.

Președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă consideră că acțiunile pe care le-au întreprins autoritățile până la acest moment sunt suficiente.

„Ce poți să faci altceva? Nu poți să te înarmezi, să stai la hotar și să aștepți”, ne-a spus Radu Prisac.

Autor:

Precizăm că ultimele provocări au avut loc chiar în dimineața zilei de 27 martie. Așa-zisul Minister de Interne de la Tiraspol a anunțat că în direcția depozitului cu muniții de la Cobasna au fost trase focuri dinspre Ucraina. Kievul încă nu a venit cu o reacție.

Amintim că, la 26 aprilie, în regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de alertă teroristă pentru o perioadă de 15 zile. Intrările din orașele din stânga Nistrului au fost fortificate cu noi puncte de control. Forțele de ordine controlate de Tiraspol au intensificat monitorizarea în zonă.

Asta după ce, la 24 aprilie, a fost atacat cu aruncătoare de grenade sediul așa-numitului Serviciu de Securitate din regiunea transnistreană. A doua zi, în dimineața zilei de 25 aprilie, au fost explozii la un centru radio din raionul Grigoriopol și la aeroportul din Tiraspol.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.