La o săptămână după masacrul de la Bucea, unde peste 300 de ucraineni au fost uciși de către armata rusă și lăsați să zacă pe stradă, Senatul american, care reprezintă una din cele două camere ale Congresului, a adoptat la 7 aprilie, în unanimitate, programul Lend-Lease. Acesta a fost creat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma căruia a fost modificat raportul de forțe, iar Germania Nazistă a fost învinsă de către forțele aliate, SUA, Marea Britanie, Uniunea Sovietică și China.
Presa din occident a scris că acest pas a demonstrat faptul că SUA și aliații săi din Europa consideră că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare la adresa ordinii liberale. În plus, acesta ar fi un indiciu că Kievul poate câștiga războiul împotriva armatei rusești.
„Când sunt uciși civili nevinovați pentru că sunt așa cum sunt sau fin din motiv, religios, rasial sau național, acesta este genocid, iar Putin se face vinovat de asta”, a declarat în Senat congresmanul Chuck Schumer, liderul majorității democrate.
„Soldații ucraineni au dat dovadă de o forță și un curaj incredibil și trebuie să fim din nou arsenal al democrației și să ne asigurăm că Ucraina are întreaga gamă de resurse necesare pentru a-și apăra suveranitatea”, a declarat senatorul republican, John Cornyn, scrie Reuters.
La trei săptămâni distanță, la data de 28 aprilie, Camera Reprezentanților a susținut cu o majoritate covârșitoare legea „Lend-Lease”. Doar zece membri au votat împotrivă.
Pentru ca proiectul de lege să între în vigoare, acesta trebuie ajungă la Casa Albă și să fie aprobat de președintele SUA. Joe Biden a semnat actul la data de 9 mai, o zi simbolică, când Rusia marchează cea de-a 77-a aniversare a victoriei din 1945 asupra Germaniei Naziste.
„Semnez un proiect de lege care oferă un alt instrument important pentru sprijinirea directă a Guvernului Ucrainei și poporul ucrainean în lupta pentru apărarea țării și democrației împotriva războiului brutal al lui Putin”, a spus Biden, în Biroul Oval, transmite cnbc.
Ce înseamnă Lend-Lease?
Lend-lease este termenul dat în mod popular politicii SUA pentru extinderea ajutorului militar aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial.
Legea „Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022" permite SUA să împrumute sau să închirieze echipamente militare Ucrainei și țărilor din Europa de est pentru a se opune Rusiei.
Acest lucru permite SUA să reaprovizioneze armata Ucrainei fără întârzierile și să depășească procesele birocratice care implică Congresul. Astfel, va fi accelerată transmiterea asistenței militare Kievului.
Iată principalele prevederi ale acestui mecanism:
- Echipamentele militare vor putea fi oferite atât prin împrumut cât și prin grant;
- Perioada de împrumut nu va depăși cinci ani, iar SUA vor putea cere returnarea din orice motiv;
- Contractul de împrumut prevede că în cazul în care echipamentul militar a fost deteriorat, țara beneficiară va rambursa costurile pentru reparații sau îl va înlocui cu altul nou;
- Dacă una din tehnicile militare au fost pierdute, statul beneficiar va plăti SUA sumă echivalentă acestui articol.
- Echipamentele care nu au fost deteriorate vor fi returnate;
- Fondurile cu alte destinații vor putea fi transmise Ucrainei;
Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru „Lend-Lease”, iar Putin a avertizat cu urmări ireversibile
La data de 9 mai, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Joe Biden pentru semnarea legii „Lend-Lease”. „Îi sunt recunoscător lui Joe Biden și SUA pentru sprijinul oferit Ucrainei în lupta pentru libertatea și viitorul nostru. Semnarea legii Lend-Lease este un pas istoric. Sunt convins că vom câștiga din nou împreună. Și vom apăra democrația în Ucraina și în Europa, ca acum 77 de ani.
De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, administraţia Biden a oferit un ajutor militar de aproximativ 3,8 miliarde de dolari Kievului. Precedenta tranşă anunţată a fost de 800 de milioane de dolari, scrie agerpres.ro. SUA au furnizat Ucrainei elicoptere, artilerie, drone militare și alte echipamente, scrie forbes.
Anterior, președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că furnizarea armelor Ucrainei ar putea avea consecințe ireversibile. Cu toate acestea, Rusia a evitat să lovească membrii NATO, cum ar fi Polonia, care a servit drept punct de trecere pentru echipamentele militare americane în drum spre Ucraina.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.