Concediu de paternitate până la un an și o indemnizație mai mare pentru concediu mai scurt. Ce prevede inițiativa legislativă înaintată de PAS

Concediu de paternitate până la un an și o indemnizație mai mare pentru concediu mai scurt. Ce prevede inițiativa legislativă înaintată de PAS

Deputatul fracțiunii PAS, Dan Perciun a prezentat o inițiativă legislativă, care are scopul de a susține echilibrul dintre viața familială și cea profesională. Parlamentarul propune mărirea concediului de paternitate de la 56 de zile până la un an, partajarea concediului între cei doi părinți și modificarea Codului Muncii. 

„Vrem să extindem perioada în care tatăl poate să-și ia concediu de paternitate de la 56 de zile la 12 luni. Astăzi legislația oferă două săptămâni tatălui ca să-și poată ajuta mama imediat după nașterea copiilor, dar pentru că termenul este restricționat la primele 56 de zile din viața copilului, numărul taților care beneficiază de această oportunitate, rămâne a fi destul de redus, anul trecut doar 100 de bărbați au decis să facă acest lucru”, a declarat Dan Perciun.

De asemenea, deputatul a declarat că se dorește asigurarea posibilității legale ca concediul de îngrijire a copiilor și indemnizația să fie partajată. Mai exact, dacă familia a decis ca un părinte să stea o perioada din cei trei, atunci celălalt părinte să poată avea grijă de copil perioada din concediu rămasă.

Perciun a menționat că se vrea oferirea unei noi opțiuni de valorificare a indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului.

„Azi sunt două opțiuni, fie persoana alege să stea acasă cu copilul timp de trei ani și să beneficieze de o indemnizație de 30% din salariul pentru ultimele 12 luni, fie să stea acasă doi ani și două luni și atunci în primul an indemnizația este 60% din salariul anterior iar următorul an reprezintă 30% din salariu. Sunt persoane care vor să stea o perioada mai scurtă, dar cu o indemnizație mai mare. Pentru acest persoane creăm condiția să stea acasă cu copilul un an și două luni, dar să beneficieze de o indemnizație de 90% din salariu”, a explicat deputatul.

Inițiativa legislativă mai prevede modificarea Codului Muncii prin introducerea unor articole legate de munca mai flexibilă.

„În cazul în care cineva vrea să lucreze jumătate de zi de acasă sau să aibă o altă modalitate de organizare a procesului de lucru pentru ca să poată îmbină viața personală cu viața profesională, atunci prin aceste modificări părinții să poată face acest lucru. Caadrul legislativ trebui să fie suficient de coerent ca să nu apară niciun fel de neclarități”, a conchis Perciun.

Menționăm că la 10 martie curent, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede că agenții economici vor avea dreptul să amenajeze spații de îngrijire a copiilor în cadrul companiei. Cheltuielile aferente acestor servicii vor fi asigurate de angajatori, din mijloacele proprii.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.