Legea cu privire la securitatea informațională, adoptată în lectura a doua cu votul majorității parlamentare (DOC)

Legea cu privire la securitatea informațională, adoptată în lectura a doua cu votul majorității parlamentare (DOC)

Deputații majorității parlamentare au adoptat în lectura a doua proiectul legii cu privire la securitatea informațională. Acesta a fost susținut cu votul a 54 de deputați.

Potrivit autorilor, proiectul are drept scop combaterea dezinformării și/sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public. Totodată, sunt prevăzute noi sancțiuni penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Securitate.

Documentul prevede modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova și urmărește prevenirea și combaterea tentativele de dezinformare, care afectează securitatea națională.

Publicitate

Astfel, Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost completat cu noțiunea de ”dezinformare” și cu sancțiunile aferente, în cazul în care furnizorii sau distribuitorii de conținut media vor încălca legislația.

De asemenea, Codul a fost completat cu prevederi conform cărora furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.

De asemenea, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.

Menționăm că, acest proiect de lege a stârnit un val de nemulțumire astăzi în Parlament. Astfel, după ce la 5 aprilie curent a fost înregistrat, astăzi proiectul de lege a fost inclus pe ordinea de zi. Atât deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cât și cei din fracțiunea Șor au adus mai multe critici la adresa autorilor și au declarat că nu vor susține inițiativa. Pe mesele deputaților din opoziție au fost afișate placate cu inscripția „Pornim vremuri bune = fals”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal