Nichita a început să-și paveze drumul spre Erasmus+ a pe când încă era elev la Liceul „Prometeu”. Despre oportunitățile pe care le oferă programul, protagonistul nostru a aflat grație diverselor activități de voluntariat în care era implicat începând cu clasa a zecea. Și dacă mulți absolvenți decid să-și continue studiile în țară, tânărul nostru s-a numărat printre cei care a pledat pentru studii în străinătate.
La sfârșitul clasei a XII-a, Nichita și-a luat ore suplimentare de limbă franceză, iar ulterior a depus actele la Alianța Franceză, la programul „Campus France”, având o medie de 9,4. Astfel, a fost acceptat la Universitatea din Strasbourg, Facultatea de Drept, unde a învățat până la finele anului 2021.

Nichita Madan (primul din stânga)/ European Economic Congress
„Am depus actele din motiv că am vrut să obțin o diplomă europeană, cunoșteam limba franceză. Un alt avantaj constă în faptul că pentru studenții moldoveni studiile, cel puțin la acel moment, erau gratuite, iar bursa ajunge până la 500 de euro. Mai mult, bursa nu se oferă pentru reușite, dar pe criterii sociale”, a spus Nichita.
În cele din urmă, tânărul a finalizat studiile de licență în 2021. În luna februarie a aceluiași an, a decis să plece la master, de asemenea la Universitatea din Strasbourg, la Facultatea Dreptul Mediului și Urbanismului. În același timp, a transmis formulare pentru a fi acceptat în Programul Erasmus+ la universitățile din Olanda, Elveția, Danemarca, Belgia și Norvegia.
„În final am fost acceptat atât la master în Franța, cât și la Programul Erasmus+, la Universitatea Aarhus din Danemarca”, a declarat protagonistul nostru.

Facultatea de Drept din Strasbourg, Franța
Despre burse și costuri
„În Danemarca am avut mai mult timp liber decât în Franța. Am reușit să lucrez la un incubator de startup-uri, unde am învățat mult despre antreprenoriat. În general, masteratul la Erasmus+ e mai ușor decât în universitatea gazdă”, ne-a zis Nichita.
În Danemarca, tânărul s-a pornit cu 1.500 de euro în buzunar, iar în octombrie 2021 a beneficiat de patru burse. Una lunară din partea Guvernului francez, în valoare de 450 de euro, alta - din cadrul Programului Erasmus+, în sumă de circa 320 de euro pe lună.
Autor:
De asemenea, protagonistul a recepționat alte două burse, care s-au oferit o singură dată. Una în sumă de 750 de euro, din partea regiunii franceze Le Grand Est, unde se află și Universitatea din Strasbourg, și alta în sumă de 1.200 de euro, din partea Misiunii Franceze de Asistență Internațională. Pentru a beneficia de aceste burse, Nichita a scris formulare și a depus de sine stătător.
„Chiria mă costa în jur de 450 de euro. Am trăit singur într-un cămin de tip studio, în care bucătăria și baia erau separate. Suprafața studioului era de circa 32 de metri pătrați. Căminul era amplasat la nordul orașului Aarhus”.

Camera de cămin în care a stat Nichita (FOTO: arhivă personală)
Lunar, pentru transportul public, tânărul spune că achita în jur de 60 de euro, iar pentru produse, 320 de euro. Astfel, cheltuielile lunare puteau fi până la 900 de euro, iar bursa ajungea doar pentru strictul necesar.
Chiar și așa, Nichita nu uita să pună bani deoparte pentru călătorii. În perioada în care a participat în Programul Erasmus+, el a participat la două conferințe pentru tineri „Youth for democracy”, organizate de către Consiliul Europei.
Una dintre acestea s-a desfășurat la sfârșitul lunii noiembrie 2021, în Strasbourg, iar alta, la câteva zile distanță, a avut loc în Sankt Petersburg, Rusia. Între cele două conferințe, tânărul a reușit să viziteze orașul Amsterdam, Regatul Țărilor de Jos. Important că o parte din cheltuielile de transport, din cadrul conferințelor, a fost rambursat de Consiliul Europei.

Conferința „Youth for democracy” din Sankt Petersburg (FOTO: arhivă personală)
Pentru tinerii care vor să depună actele la Erasmus+ dar încă nu au curajul să o facă, protagonistul nostru a venit cu următorul mesaj: „Încercați, pentru că dacă fiecare student ar beneficia de Programul Erasmus+, noi am trăi într-o țară mai bună, mai dezvoltată, cu oameni mai deschiși”.
Menționăm că în cadrul proiectului „EconomClass”, AGORA a realizat un explainer, în care a făcut o mică incursiune istorică a proiectului de schimb internațional între studenți. În plus, vă prezentăm sprijinul financiar oferit tinerilor în cadrul acestui program și vă spunem câți bani au fost alocați din bugetul de stat pentru susținerea Erasmus+.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.