Explicație pas cu pas: Ce reprezintă sistemul educațional Junior Achievement Moldova și ce oferă acesta

Explicație pas cu pas: Ce reprezintă sistemul educațional Junior Achievement Moldova și ce oferă acesta

Cu 41 de structuri locale, Junior Achievement (JA) Europe este cea mai mare organizație de pe continent dedicată pregătirii tinerilor pentru angajare și antreprenoriat. Organizația, care are peste o sută de ani, pune accentul pe antreprenoriat, educație financiară și pregătire pentru muncă. Junior Achievement are o activitate bogată și în țara noastră. În acest articol, vom trece în revistă realizările JA de la lansare până acum, vom enumera succese și obiective de viitor precum și vom relata despre părțile implicate și partenerii organizației. 

În luna iunie educația nu iese în vacanță, dimpotrivă, este considerată perioada dedicată, în mod tradițional, copiilor, tinerilor și sistemului educațional. Așadar, Junior Achievement (JA) Moldova, fiind unul din actorii care acționează pe platforma comună educațională în vederea formării competențelor antreprenoriale în rândurilor elevilor, își concentrează eforturile, alături de partenerii săi, pe dezvoltarea domeniului de educație la nivel național.

JA activează în Republica Moldova din anul 1995 și este membră a rețelei JA Worldwide și a Centrului Regional de la Bruxelles, JA-YE Europa.

Junior Achievement reprezintă cea mai mare organizație din lume dedicată educării elevilor și tinerilor, fondată în scopul oferirii suportului la angajarea în câmpul muncii, dezvoltării spiritului antreprenorial, formării și consolidării competențelor financiare prin intermediul programelor experimentale.

Autor:

În cadrul proiectelor de educație economică desfășurate de JA, atât elevii, cât și profesorii învață prin acțiune. Activitățile de tip „learning by doing” desfășurate în  clasă și interacțiunea cu consultanții voluntari din comunitatea de afaceri permit tinerilor să dobândească competențe esențiale pentru viață, experiențe inedite, oportunități de a participa la competiții internaționale din cadrul programelor și desemnează apartenența acestora la rețeaua globală educațională și profesională. Actualmente, oferta educațională a organizației conține 15 programe destinate elevilor din clasele I-a – a XII-a.

Care este scopul și misiunea JA Moldova?

Scopul primordial al JA Moldova este de a inspira și pregăti tinerii pentru a reuși într-o economie globală.

Misiunea JA Moldova este de a aborda provocările sociale și economice fundamentale ale tinerilor prin educarea și împuternicirea acestora de a-și transforma viitorul și de a-și construi propriul succes economic. Prin procesul de învățare din experiențele antreprenoriale, prin pregătirea profesională și a „alfabetizării” financiare, tinerii se angajează în propria lor dezvoltare economică și contribuie la fortificarea propriilor familii, precum și a comunităților acestora.

De la înființarea sa, JA Moldova a implicat în programele sale educaționale peste 300.000 de elevi din școli primare, gimnazii, licee, colegii, centre de excelență, precum și peste 3000 de cadre didactice.

Autor:

Anual, la programele și activitățile JA Moldova participă peste 20.000-25.000 de copii și tineri (60% fete și 40% băieți, 65% din zone rurale și 35% din zone urbane) din întreaga țară (inclusiv din stânga Nistrului).

Ce oferă Junior Achievement Moldova?

După cum am menționat anterior, JA Moldova dezvoltă programe destinate atât cadrelor didactice, cât și elevilor.

Prin urmare, în sprijinul profesorilor organizația pune la dispoziție:

  • Instruiri anuale gratuite (instruiri inițiale și la mijlocul anului școlar) pentru cadrele care predau educația economică și antreprenorială sau pentru profesorii doritori de a se implica în astfel de programe tematice;
  • Sprijin gratuit și instrumente utile în procesul de predare (curriculum, manuale, ghiduri pentru profesori, plicuri cu jocuri, postere, etc).

Pentru elevi JA Moldova desfășoară:

  • Competiții internaționale precum: Compania Europeană a Anului; Școala cea mai Antreprenorială;
  • ESP (Certificatul de Competență Antreprenorială) - un examen elaborat în 3 trepte, prin intermediul căruia elevii ce-l susțin, obțin certificatul care îi ajută să se angajeze mai ușor în companiile partenere ale acestui exercițiu;
  • Competiția Profesioniști și Debutanți – experiență prin care elevii petrec și lucrează mână în mână cu angajații unei companii, timp de o zi. Acest lucru le oferă posibilitatea de a înțelege specificul întreprinderii și de a ușura și de a spori șansele unei eventuale angajări;

  • Olimpiada Zonală și Republicană la Economie;
  • Cluburi de dezbateri;
  • Tabere de inovare/ Innovation Camp – se desfășoară pe parcursul a două zile în care elevii conlucrează în scopul analizei unei probleme specifice domeniului de afaceri;
  • Târgul Național al Companiei Școlare a Anului - eveniment în care elevii își prezintă produsele și serviciile dezvoltate în cadrul Programului Compania Școlară, având totodată oportunitatea de a interacționa cu potențiali clienți;
  • Ziua Antreprenoriatului Rural;
  • Centre Regionale de Excelență în domeniul Educației Antreprenoriale.

De asemenea, Junior Achievement Moldova,  al doilea an consecutiv, este partener în cadrul campaniei naționale de educație financiară „Generația Inteligenței Financiare”, care desfășoară activități de consolidare a cunoștințelor copiilor de 7-18 ani în domeniul financiar, în vederea gestionării eficiente a banilor.

În cadrul acesteia s-a digitalizat programul educațional „Finanțele mele” și urmează să se digitalizeze cursul „Spiritul antreprenorial”, predat în cadrul disciplinei opționale „Educație economică și antreprenorială”. Totodată, s-a realizat un video explicativ de 10 episoade ce conține lecții de educație financiară explicate prin prisma experiențelor unei fetițe pe nume Emily, a fratelui ei Ștefan și a unchiului Matei. Seria respectivă va apărea în acest an și în limba rusă și va fi tradus în limbaj mimico-gestual pentru copiii cu deficiențe de auz.

Pe lângă cele enumerate mai sus, JA Moldova pune în aplicare 15 programe incluse în cadrul ofertei educaționale, care acoperă toate nivelurile școlare de gradul I-XII, fiind aprobate de Consiliul Național pentru Curriculum după cum urmează:

·      Pentru ciclul primar (6-10 ani), JA Moldova realizează programele: „Eu și familia mea”, „Comunitatea noastră”, „Țara noastră”, „Lumea noastră”, „Urbanism”;

·      Pentru ciclul gimnazial (11-15 ani) JA Moldova desfășoară programele: „Urbanism”, „Eu și Economia”, „Spirit antreprenorial”, „Economia în cifre”, „Piața Internațională”, „Cheia succesului”, „Minifirma Școlară”;

·      Pentru ciclul liceal (16-19/20 de ani) sunt elaborate programele: „Economia Aplicată”, „Etica în Afaceri”, „Compania Școlară”, „Cheia Succesului”, „Finanțele mele”.

Care sunt rezultate obținute în ultimii 5 ani?

Pe parcursul ultimilor cinci ani, numărul școlilor în care se predau cursuri de educație financiară a crescut de la 63 la 348, iar numărul profesorilor instruiți să predea aceste materii a crescut de la 47 la 451. De asemenea, remarcabil este faptul că a sporit numărul elevilor care beneficiază de aceste programe educaționale de la 1270 la 25.000/an.

Totodată, a fost revăzut curriculumul cu privire la educația economică și antreprenorială pentru nivelul primar, gimnazial și liceal, care ulterior, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, a fost tradus în limba rusă.

Din cele 15 programe existente, 5 au fost deja digitalizate și plasate pe o platformă online. Până la sfârșitul anului 2025 JA Moldova și-a propus să le digitalizeze pe toate. Suportul metodologic în format online poate fi accesat în versiunea română aici și în versiunea rusă aici.

Au fost create trei Centre de Excelență în domeniul Educației Antreprenoriale, iar pentru anul curent sunt preconizate crearea altor 3 centre.                    

Anual se oferă cu titlu gratuit, atât elevilor, cât și profesorilor întreg pachetul metodologic aferent studiului (caiet, ghid, curriculum), disponibil în limbile română și rusă,. Totodată, profesorii au parte de instruiri și suport metodologic pe tot parcursul anului, iar elevii beneficiază de activități extracurriculare precum: „Innovation Camp” (4-5/an), „Târgul Companiilor Școlare” (1 la nivel național, 1 la nivel european), tabere de vară, ESP. Majoritatea elevilor dispun de suport metodologic din partea mediului antreprenorial cu care colaborăm.

Istoria JA a pornit încă în 1919, când un grup de antreprenori a început să predea și să îndrume tinerii spre lansarea unei afaceri. Acum, JA mobilizează 500.000 de voluntari și profesori în peste 100 de țări pentru a ajunge la 10 milioane de tineri instruiți în fiecare an.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.