„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.
Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi.
Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, arată un comunicat de presă.
AGORA amintește că vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev a declarat că „În Transnistria trăiesc circa 200.000 de cetățeni ruși”. Așa zisul avertisment este o replică la obținerea de către R. Moldova a statutului de țară candidat la aderare la UE și anunțul că s-ar putea alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Medvedev s-a referit în special la prima ședință comună a Parlamentelor R. Moldova și României, desfășurate la Chișinău în data de 18 iunie, menționând în special hora întinsă de parlamentarii din cele două țări despre care a afirmat că „pare foarte amuzant. Dar consecințele pot fi mai puțin amuzante”.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse afirmă că oficialii de la București ar fi „incitați de integratorii de la Bruxelles” să aplice ideea de a „recrea proiectul României Mari, îngropată de Armata Roșie în timpul Marelui Război Patriotic”.
De cealaltă parte, și ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba anunță că țara sa sprijină R. Moldova.
„Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei prietene pe fondul amenințărilor recente care vin de la Moscova. Tot ce a mai rămas Rusiei este doar să scuipe amenințări la adresa altor state după decenii de politici eșuate, bazate pe agresiune, constrângere și lipsă de respect. Acest lucru arată doar slăbiciunea Rusiei”, a scris Kuleba pe Twitter.
AGORA precizează că Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat președintele Consiliul European, Charles Michel. Țările membre au ajuns la un consens privind acest subiect. Georgia nu a primit acest statut, iar liderii europeni au declarat că UE este pregătită să-l acorde după ce Georgia își va rezolva problemele prioritare.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.