Se împlinesc 73 de ani de la deportările staliniste din 1949. Natalia Gavrilița: Oameni nevinovați ale căror vieți au fost curmate fără niciun drept

Se împlinesc 73 de ani de la deportările staliniste din 1949. Natalia Gavrilița: Oameni nevinovați ale căror vieți au fost curmate fără niciun drept

Anual, la 6 iulie, în R. Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului. Azi numărăm 73 de ani de la evenimentele dure din 1949. Zeci de mii de oameni din Basarabia au fost reținuți, încărcați în trenuri și deportați. Mulți dintre ei nu au mai revenit acasă. Iată declarațiile oficialilor la evenimentul dedicat comemorării victimelor represiunilor. 

„Această operațiune a fost o crimă dintr-un întreg lanț de fărădelegi și acțiuni de genocid al regimului sovietic. Arestările s-au făcut noaptea cu forțele soldaților veniți în sate cu mașinile. Unii cetățeni care au încercat să scape cu fuga au fost împușcați. Peste 35 de mii de oameni au fost ridicați din casele lor, fără să li se permită să ia rezerve cu ei, și urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși la alt capăt de lume. Unii dintre ei au murit pe drum de frig, foame și boli. Multe familii din țara noastră au fost atinși de acestă dramă”, a spus președintele Parlamentului Igor Grosu.

...

Șeful Legislativului a amintit că în sprijinul victimelor acelei perioade, deputații au votat un proiect de lege ca pentru toți copiii născuți în locurile de represiune sau în drum spre să fie recunoscuți victime ale represiunilor politice.

„În noaptea din 5 spre 6 iulie 1949, în doar câteva ore, sovieticii au urcat în vagoane zeci de mii de oameni și i-au dus spre mlaștinile Siberiei și pustiurile Kazahstanului. Au urmat apoi ani ca să revină la patrie și să-și refacă viața de la zero. Mulți au fost torturați și împușcați pe drum. Vorbim de cei mai buni gospodari, femei, copii și bătrâni. Oameni nevinovați ale căror destine au fost distruse, ale căror vieți au fost curmate fără niciun drept”, a spus la rândul său Natalia Gavrilița.

...

Șefa Guvernului a accentuat că cel mai important în prezent este să păstrăm vie amintirea acelor timpuri.

„Avem misiunea de a vorbi tinerilor despre toate dramele și victoriile obținute de-a lungul existenței țării noastre ca să poată să împletească trecutul cu prezentul și viitorul”, a punctat Gavrilița.

Menționăm că la 6 iulie a fost organizat mitingul-requiem la Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Oficiali, rude și victime ale acelor timpuri au depus flori și au ținut un minut de reculegere.

Citește și: 5 – 6 iulie 1949: Are loc al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia

AGORA amintește că al Doilea Război Mondial a lăsat urme adânci în memoria colectivă a populației din Basarabia, care fusese o țintă, dar și o victimă a operațiunilor militare derulate de părțile implicate în război. Cu toate acestea, în numele ideologiei de partid și din dorința de a-și consolida puterea în zonă, noul regim sovietic reinstaurat în 1944, a purces la realizarea mai multor operațiuni în vederea îndeplinirii acestui scop. Astfel, după foametea din anii 1946 – 1947, este organizat și desfășurat cel mai mare val de deportări staliniste din această regiune.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.