Monica Babuc: „Reforma universitară este necesară, dar grăbită, prea rapidă, lipsită de transparență și o comunicare bună”

Monica Babuc: „Reforma universitară este necesară, dar grăbită, prea rapidă, lipsită de transparență și o comunicare bună”

Reforma „Universități Moderne” este susținută de fosta ministră a Educației, Monica Babuc, cu toate că aceasta politiciana semnalează mai multe carențe, cum ar fi lipsa de transparență și bună comunicare. Babuc a declarat pentru AGORA că, personal, cât și echipa politică din care face parte, consideră această reformă necesară și utilă, în pofida faptului că populația țării este suprasaturată de retorica reformistă și multiplele modificări făcute an de an.

Fosta ministră a Educației în Guvernul Pavel Filip, în perioada iulie 2017- iunie 2019, afirmă că în 2009, Republica Moldova avea 107 mii de studenți, iar în prezent sunt 59 de mii de studenți. 

„Avem scăderea numărului total de  studenți. Numărul mare de universități este impropriu pentru o țară care nu poate să acopere nici măcar locurile bugetare oferite de către stat multor universități. Vreau să vă spun că, an de an, avem sute de locuri neacoperite la buget, de exemplu la facultățile de pedagogie. Asta, în situația în care avem în sistem peste două mii de locuri vacante în sistemul de învățământ preuniversitar”, spune Babuc.

Fosta ministră a Educației susține că universitățile din Republica Moldova nu se bucură de o popularitate foarte mare în rândul absolvenților de liceu, iar cei care absolvă cu o medie mare aleg universități internaționale.

„Există un indice internațional de apreciere a universităților care se numește Ranking Web of Universities și care ia în vizor 31 de mii de universități din 200 de țări, iar locul celei mai bune universități din țara noastră, Universitatea de Stat, este pe poziția 3.620. Academia de Studii Economice ocupă locul 7.855, Academia de Administrație Publică ocupând locul 18 mii”, explică Babuc. Fosta ministră a Educației menționează că universitățile din țările vecine sunt cu mult în fața celor din Moldova, iar acest lucru ar îndreptăți alegerile făcute de liceenii care vor să studieze peste hotarele țării.

La fel, Babuc a precizat că, în pofida faptului că scade numărul de studenți, în ultimii ani continuă să crească investițiile făcute în învățământul universitar. În 2018 s-au investit 912 milioane de lei, oferiți din bugetul de stat, între timp numărul de studenți s-a micșorat cu peste trei mii, iar în 2022 s-au oferit din buget un miliard 105 milioane de lei.

„Creșterea finanțărilor, în sine, nu este rea, dar acești bani trebuie folosiți eficient, ei însă sunt împărțiți între numărul mare de universități, care au aceleași cerințe în privința formulelor administrative: rectori, prorectori, decani, contabili. Care au aceleași cerințe pentru plata metrului pătrat a unei clase în care fac studii 5, 10 sau 25 de studenți. Reiese că necesitatea măririi finanțărilor nu ajută cu nimic îmbunătățirea calității studiilor de la noi pentru că, clădirile universităților sunt vechi, au puține finanțe pentru a fi reparate și dotate cu aparataj eficient pentru studii de calitate, dotările lor lasă foarte mult de dorit, ca să nu mai zic că avem probleme și la capitolul corpului profesoral universitar, care este foarte îmbătrânit”, a relatat Babuc.

Potrivit Monicăi Babuc, optimizarea urmărește un scop foarte bun, cel de a mări finanțarea și de a o face eficientă, mărirea salarială a profesorilor și îmbunătățirea condițiilor de studii. Însă, așa cum susține Babuc, această reformă are foarte multe carențe.

„A fost anunțată la 27 iunie, înțeleg că se încearcă promovarea reformei, iar la mijloc de iulie începe admiterea în noile universități. Din punctul meu de vedere, este o reformă grăbită, prea rapidă, lipsită de transparență și o comunicare bună. Îmi pare foarte rău de colegii din multe universități pe care îi cunosc și îi respect”, mai adaugă Babuc.

Secvența face parte din excluzivul „Reforma universitară, între „grăbită”, „necesară” și „de interese”. Ce aduce cu sine această schimbare și ce se va întâmpla cu terenurile și patrimoniul instituțiilor de învățământ (VIDEO, LONGREAD)” care poate fi citit și vizionat integral AICI.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.