Cel mai pesimist scenariu - sistarea livărilor de gaze
Expertul în energetică Sergiu Tofilat spune că, prin șantaj energetic și deconectarea livrărilor de gaze, se vor crea probleme pe termen scurt, dar nu și pe termen lung și mediu.
„Acum, pe termen scurt, la nivel tactic, o să ne creeze probleme, gazul va fi mai scump, posibil să fie deconectate anumite întreprinderi, dar pe termen mediu și lung, noi nu vom muri și, mai ales, nu o să ne lase nici partenerii de dezvoltare, o să ne ajute oricum”, a adăugat expertul.
Sergiu Tofilat a mai menționat că pe termen lung, Gazprom are toate șansele să falimenteze.
„75% din veniturile companiei erau generate de piața europeană. Ceea ce se vinde în China, Belarus, Ungaria, Serbia e la preț de „trei bănuți”, care de-abia îi acoperă cheltuielile, iar Gazprom are și foarte multe credite. Riscul să falimenteze este destul de real”, a subliniat expertul.
Expertul a menționat că substituirea în termen scurt a 40% din consumul de gaz livrat de Gazprom către Uniunea Europeană este ireală. În acest context, e necesară implementarea unui șir de măsuri.
„Să se procure gaz, cât prețurile sunt relativ mici, să se reducă consumul și să fie pornite alte centrale și, în cel mai rău caz, să fie deconectați consumatorii neprotejați, adică întreprinderile care pot să nu lucreze câteva luni. Acesta ar fi un șir de măsuri complexe. Așa face toată Europa la acest moment și asta ar trebui să facem și noi. În plus, ar trebui făcute rezerve de gaz. Ideal ar fi să facem aceste stocuri în ambele țări vecine, doar că aici sunt unele probleme. Evident, în Ucraina, există riscul ca soldații ruși să deterioreze rezervele de gaz. Iar în România, volumele pe care le putem stoca sunt limitate, de aceea, situația e complicată”, a explicat Sergiu Tofilat.
R. Moldova trebuie să se pregătească pentru orice scenariu
Și expertul în energetică Ion Munteanu consideră că scenariul în care Europa va rămâne fără gaz nu este exclus și este luat în serios de către toți consumatorii europeni. Este absolut corect și logic ca și Republica Moldova să facă același lucru și să se pregătească pentru o eventuală deconectare de la gaze.
„În mod normal, asemena șantaj ar trebui să conducă la mai multă repulsie față de asemena parteneri și să fie căutați parteneri mult mai responsabili, mult mai serioși care nu ar recurge la șantaj. Gazprom are încasări destul de mari, nu-i de neglijat acest lucru. Dar dacă va sista livrările în totalitate, pe termen scurt pot avea de câștigat, dar pe termen mediu și lung, cu siguranță nu vor avea niciun avantaj”, spune Ion Munteanu.
Întrebat care este opinia expertului față de deciziile guvernării, supuse discuțiilor publice, Ion Munteanu a declarat că peste tot este loc de mai bine, dar planul este destul de reprezentativ și abordează practic toate instituțiile de stat din diferite domenii.
„Eu aș mai pune accent pe clădirile rezidențiale multietajate care nu sunt conectate la sistemele centralizate de termoficare. Acestea se încălzesc în baza centralelor autonome de gaze naturale și, în cazul în care se sistează livrările, foarte multe blocuri locative nu vor avea cu ce să se încălzească. Soluția în acest caz va fi utilizarea reșourilor electrice, dar apare problema în blocurile vechi, legată de rețeaua electrică la fel de veche, și există probabilitatea că aceasta nu va face față la suprasolicitare”, a explicat expertul.
Cât despre deconectarea luminii stradale după 23:00 și a trecerii studiilor în format online pe perioada rece a anului, Ion Munteanu a spus că, în situația în care nu sunt gaze naturale, vom fi nevoiți să aplicăm aceste soluții.
„În cazul instituțiilor educaționale trebuie de analizat și, probabil, s-a luat în considerare că sunt multe instituții publice care nu utilizează gazele naturale ca și combustibil de bază. Astfel, opțiunea sistării activității instituțiilor ar fi valabilă în cazul celor conectate la încălzirea pe bază de gaze naturale și poate cele care sunt conectate la sistemul centralizat în cazul în care păcura nu va acoperi volumele necesare, iar în cazul celor care se încălzesc folosind lemne, nu văd de ce s-ar trece la învățământul online”, ne-a spus Ion Munteanu.
Menționăm că, Republica Moldova se pregătește de situația în care Gazprom ar putea să limiteze livrările de gaze naturale pentru țara noastră. Proporțiile probabile sunt de la 35% la 100%, susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Cu scopul de a atenua impactului unor astfel de scenarii posibile, Guvernul pregătește un set de măsuri care vor fi publicate pentru consultații publice.
Precizăm că, prețul la gaze naturale pentru consumatorii casnici a crescut la 22,99 de lei cu TVA inclus. Decizia a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în ședința de joi, 4 august.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.