
O grădiniță din Cahul a fost renovată cu sprijinul financiar al UE. Instituția a fost dotată cu tehnică digitală şi materiale didactice
Condiții mai bune pentru copiii care frecventează grădinița Nr. 8 din Cahul. Clădirea, construită acum 38 de ani, a fost renovată și dotată cu tehnică digitală şi materiale didactice. Cei peste 300 de copii se bucură acum de table interactive și jocuri educaționale moderne.
・
În urma lucrărilor de reparație a fost schimbat acoperișul instituției de educație timpurie, iar pereții exteriori au fost izolați termic. Directoarea instituției afirmă că datorită lucrărilor executate, au reușit să facă economii în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale.
„Grădinița a fost fondată în anul 1984, până atunci s-a făcut reparații curente doar. Noi am schimbat tot sistemul de încălzire din instituție și rezultatele s-au simțit chiar iarna care a trecut. Aproximativ 20% din livrările de gaze naturale noi le-am economisit”, a declarat directoarea grădiniței, Angela Bogus.
Grădinița a fost dotată și cu rampe pentru copii cu dizabilități, în 12 blocuri sanitare s-a făcut reparație generală.
Managera instituției ne-a comunicat că instituția a mai beneficiat de la UNICEF de un șir de materiale didactice pentru îmbunătățirea calității procesului de predare.
„Ne-a bucurat tehnica digitală în valoare de 220 de mii de lei. Vorbim despre 14 laptopuri, șase table interactive, două boxe și două imprimante. Am beneficiat și de materiale didactice în valoare de 120 de mii de lei. O investiție foarte bună, mai ales că avem foarte mulți copii cu cerințe educaționale speciale în sistemul preșcolar”, a mai punctat Angela Bogus.
Educatorii afirmă că tablele interactive sunt apreciate de picii care frecventează instituția preșcolară. Zilnic, aceștia sunt implicați în jocuri și teste educative.

„E mai ușor și mai interesant pentru copii, iar rezultatele sunt vizibile. Copii sunt dornici să iasă și să selecteze răspunsul corect, toți vor să fie implicați, iar pe noi ne bucură acest fapt. Este una când se povestește și alta când copii văd. Dacă avem o imagine, nu mai e nevoie s-o imprimăm. O putem arăta mare, vizibilă, clară și colorată”, a menționat educatoarea Tatiana Mănica.
Într-o vizită de lucru la Cahul, ambasadorul UE, Janis Mazeiks, și reprezentanta rezidentă PNUD în R.Moldova, Dima Al-Khatib, au fost întâmpinați cu pâine și sare.

„Cahul este una din regiunile în care UE este implicată prin asistența sa. Am observat că lucrurile au avansat. Deseori suntem întrebați unde sunt cele sutele de milioane de euro pe care noi le investim în Republica Moldova. Eu cred că aceste rezultate sunt un răspuns foarte clar la această întrebare. Investițiile vor ajuta R. Moldova să devină o țară mai prosperă”, a declarat ambasadorul UE în R. Moldova.
Reprezentanta PNUD afirmă că școlile și grădinițele fac parte din grupul țintă în care trebuie de investit.
„Cu siguranță merită de investit în sistemul educațional pentru că este viitorul țării. Eu cred că toți au experimentat în ultimii ani importanța digitalizării. Ceea ce facem în parteneriat cu UE este să demonstrăm despre ce trebuie să conțină pachetul de susținere și cum ar trebui de modernizat sectorul educațional din Moldova. Pentru celelalte instituții, este în competența forțelor de conducere din Moldova să continue implementarea acestor practici”, a declarat Dima Al-Khatib.
Costul total al lucrărilor este de 8 milioane de lei. Din aceste fonduri, 45% milioane constituie contribuția programului EU4Moldova: regiuni cheie, iar 55% – contribuția Autorităților Publice Locale.
„În următoarele luni vor fi desfășurate şi alte proiecte în Cahul, în special programe pentru apă și canalizare, grădinițe și iluminare”, a menţionat primarul Nicolae Dandiş.
Bugetul orașului Cahul este de circa 6 milioane de euro, iar Uniunea Europeană oferă susținere financiare în valoare de aproape zece ori mai mare decât posibilitățile financiare ale municipiului.
Instituția Nr. 8 „Prichindel” din Cahul este frecventată de 317 copii, încadrați în 13 grupe. Aici activează zilnic 26 de cadre didactice și 28 de cadre auxiliare.