EDITORIAL | Să fii femeie și să săruți o altă femeie nu este ceva ce te discreditează. Iar căutăm într-un loc greșit

EDITORIAL | Să fii femeie și să săruți o altă femeie nu este ceva ce te discreditează. Iar căutăm într-un loc greșit

În „Ziarul de Gardă” a apărut zilele trecute o știre care, la prima vedere, nu are nimic greșit în ea. E vorba de „Denigrarea imaginii Maiei Sandu”: Procuratura a început în 2021 urmărirea penală privind pozele în care „o persoană asemănătoare la exterior cu Maia Sandu ar săruta în stradă o persoană de gen feminin”.

Diana Guja

Or, dincolo de intenția corectă de a porni o urmărire penală pe acest caz, felul în care sunt folosite cuvintele face o mare defavoare și aduce prejudicii morale unui întreg grup social, pe care atât de mult ne-am obișnuit să nu-l luăm în serios, încât continuăm să nu observăm când perpetuăm discursul de ură față de el, chiar și atunci când pretindem că ne dorim ca binele și adevărul să triumfe.

Pe parcursul lunii martie 2018, funcționari publici cu statut special din cadrul MAI au asigurat procurarea biletelor de avion și deplasarea în orașul Munchen a mai multor persoane, dintre care unele în exercitarea funcției publice, unde au filmat și montat imagini, în care o persoană asemănătoare la exterior cu Maia Sandu ar săruta în stradă o persoană de gen feminin”, se menționează în ordonanța de începere a urmăririi penale.

Publicitate

Oamenii care au pus la cale această înscenare au știut bine ce fac. Or, ei au lucrat cu una dintre cele mai mari frici ale unei pături largi a potențialului electorat al Maiei Sandu și anume frica de necunoscut, frica de lucruri pe care nu le înțeleg, frica de cei care nu sunt ca ei. Și cine, dacă nu o persoană din comunitatea LGBT poate întruchipa perfect această frică în societatea noastră? Scopul lor a fost nu atât s-o „denigreze” pe Maia Sandu, cât să manipuleze alegătorii. Ceea ce le-a reușit. Și le reușește chiar și acum, la câțiva ani de la evenimentele cu pricina.

Dicționarul explicativ al limbii române dă următoarea definiție pentru verbul a DENIGRÁ, denigrez, vb. I. Tranz. A ponegri, a defăima, a calomnia, a discredita.

În loc să o ia pe altă cale, să facă o mișcare neașteptată, organele competente au ales același drum bătătorit al lipsei de viziune, al confortului mintal, când nu vrei să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă și să setezi noi trenduri în societate.

Să fii femeie și să săruți o altă femeie nu este ceva ce te discreditează. E ceva ce ar trebui să nu ne mai șocheze sau să ne facă să ne schimbăm opinia despre o femeie, fie ea și președinta țării. Cu atât mai mult, acum, când ne aflăm într-un context perfect, chiar dacă și dramatic, de a demonstra că acceptăm valorile lumii libere.

Accentul trebuie pus pe faptul că oamenii, responsabilitatea cărora e să ne ofere siguranță și protecție, să ne păzească de falsuri, au folosit resursele administrative pentru a crea aceste falsuri în favoarea unori forțe politice. Aici e problema. Nu că o femeie, care ne e prezentată ca Maia Sandu, sărută altă femeie.

Și ce facem noi acum? În loc să devenim conștienți de faptul că trăim într-un stat în care cei care ar trebui să ne servească interesele, indiferent de cine suntem sau care e orientarea noastră sexuală, sunt „subcontractați” de forțe obscure cu intenția de a ne influența prin falsuri și discurs de ură, noi rămânem blocați la aceeași etapă la care și-au dorit oligarhii fugari să ne blocheze: că Maia Sandu ar fi lesbiană și asta i-ar denigra imaginea. Haideți să depășim acest moment și să căutăm acolo unde trebuie, nu acolo unde ni se indică.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal