„În ultimele patru luni, ritmul e creștere este mai lent. În septembrie față de august, inflația a cunoscut o mică scădere, datorită faptului că au fost amânate undele decizii de ajustare a prețurilor reglementate. Ele s-au materializat în octombrie, respectiv, inflația a crescut. Sfârșitul lunii octombrie ar fi peak-ul inflației, după care aceasta ar trebui să descrească”, susține Armașu.
Potrivit Guvernatorului, evoluția inflației creează condiții pentru a trece la o politică monetară stimulativă, cu o posibilă reducere a ratei de bază și normele rezervei obligatorii.
„Inflația anuală va atinge nivelul maxim în trimestrul IV, anul 2022, iar ulterior va intra într-o nouă fază, diminuându-se pentru următoarea perioadă prognozată. Această scădere a inflației va avea loc pe toate componentele, contribuția semnificativă fiind din partea prețurilor la produse alimentare și mai puțin din partea celor la combustibil”, explică Armașu.
Guvernatorul BNM mai susține că printre principalele incertitudini interne se numără asigurarea cu necesarul de resurse energetice și prețul acestora, ajustarea tarifelor, fluxul refugiaților.
Totodată, se întrevăd riscuri externe, precum cotațiile înalte la resurse energetice și alte materii prime, dar și incertitudini legate de războiul din Ucraina.
https://www.privesc.eu/widget/live/101114
Amintim că, datele Biroului Național de Statistică arătau că inflația anuală a ajuns la 34,62% în Republica Moldova.
Cel mai mult, potrivit datelor instituției, s-au scumpit alimentele, ale căror prețuri s-au majorat cu 34,62%.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.