Peste 60.000 de moldoveni sunt la evidență. Cum activează Centrele Comunitare de Sănătate Mintală și cine se poate adresa după ajutor (CARDURI)

Peste 60.000 de moldoveni sunt la evidență. Cum activează Centrele Comunitare de Sănătate Mintală și cine se poate adresa după ajutor (CARDURI)

Pe an ce trece, numărul persoanelor care confruntă cu probleme psiho-emoționale este în continuă creștere. Cele mai frecvente afecțiuni sunt depresia, anxietatea și tulburările de comportament alimentar. În Republica Moldova, tratamentul pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală este gratuit. Pe teritoriul țării activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM), unde mii de oameni din toată țara primesc consultații, beneficiază de asistență medicală, reabilitare psihosocială, sprijin, mediere în relațiile cu familia și comunitatea. Îți explicăm mai jos cum activează aceste centre și cine se poate adresa pentru ajutor.

Ce reprezintă Centrele Comunitare de Sănătate Mintală

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală este un serviciu medico-social care oferă asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. În prezent, în țara noastră activează 40 de centre comunitare de sănătate mintală și 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic. 

„Sunt niște servicii care sunt organizate la nivel de asistență medicală primară, adică la nivel de medicina de familie. Sunt servicii specializate de sănătate mintală de prim nivel care ajută la diagnosticarea, screening-ul, intervenția, tratamentul și profilaxia. Acestea lucrează în strânsă legătură cu medicii de familie”, susține coordonatoare Programului naţional de sănătate mintală, Jana Chihai.

Echipa acestor centre este formată din psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice. Personalul este instruit să diagnosticheze și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale. Unul dintre principiile de bază ale activității centrelor este realizarea vizitelor la domiciliul beneficiarilor.

„Ele lucrează așa cum lucrează medicina de familie, de luni până vineri și jumătate din ziua de sâmbătă, de dimineață până seara. Bineînțeles că din cauza crizei de resurse de cadre medicale, avem carențe la ceea ce ține echipa, însă ne străduim să asigurăm în fiecare centru specialiști”, mai spune Jana Chihai.

Cum funcționează Centrele Comunitare de Sănătate Mintală

La Centrele Comunitare de Sănătate Mintală se pot adresa persoanele de orice vârstă cu simptome de tulburări mintale și de comportament.  Medicii de familie stabilesc diagnosticul și prescriu tratament împotriva depresiei și anxietății, iar specialiștii din cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) oferă asistență medicală, reabilitare psihosocială, sprijin, mediere în relațiile cu familia și comunitatea. 

Există două modalități în care oamenii se pot adresa:

  • Să discute despre simptomele pe care le are cu medicul de familie, iar ulterior acesta poate prescrie un tratament sau, în caz de necesitate, poate oferi o îndreptare, cu care persoana se poate adresa la un Centru Comunitar de Sănătate Mintală.
  • Persoana poate solicita o programare la cel mai apropiat Centru Comunitar de Sănătate Mintală direct prin telefon, în baza vizei de reședință.
  • La o primă adresare la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, consultul va fi din partea psihiatrului sau psihologului, în funcție de cerere. După evaluarea stării de sănătate mintală și efectuarea psihodiagnosticului, specialiștii CCSM vor propune tratament farmacologic, consiliere psihologică, psihoterapie sau o combinație dintre aceste opțiuni.

    Cât (NU) te costă

    În Republica Moldova, tratamentul pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală este gratuit, conform vizei de reședință. De exemplu, dacă o persoană are viza de reședință în raionul Briceni, aceasta va beneficia gratuit de servicii la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Briceni.

    Totuși, specialista Jana Chihai punctează că persoanele se pot adresa la orice centru, indiferent de viza de reședință, însă ulterior trebuie să scrie o cerere pentru a fi arogat la Centrul Comunitar pentru a beneficia de toate serviciile, în aceleași condiții gratuite.

    „Primul consult și necesitatea de urmărire mai departe nu este contra plată, pentru că, așa cum medicul de familie primește pe toți pacienții, cu sau fără asigurare medicală, așa se întâmplă și cu serviciile de la centrele  comunitare de sănătate mintală. Prin urmare, un diagnostic psihiatric și foarte multe medicamente sunt oferite gratis”, a punctat Jana Chihai.

    Pentru certificatele port-armă sau permis auto se aplică prețurile stabilite conform legislației în vigoare.

    Sunt sau nu luate la evidență persoanele care se adresează la CCSM

    Persoanelor care se adresează la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală li se creează o cartelă medicală care se păstrează în instituțiile respective.

    „Frica de a fi luat la evidență provine de la Uniunea Sovietică. Această cartelă este necesară în primul rând pentru a avea o argumentare către finanțatori despre persoanele care se adresează și cât de necesare sunt acestea. În cazul în care este o problemă care nu intră în diagnosticul care trebuie să fie luate în monitorizare atunci această cartelă doar rămâne acolo undeva. Totuși, în cazul în care persoana suferă de o tulburare mintală severă, chiar nu trebuie să existe întrebarea dacă se ia la evidență sau nu. Trebuie să tratăm persoana”, explică specialista.

    Prin urmare, Jana Chihai susține că serviciile de la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală nu sunt anonime, însă este păstrată confidențialitatea persoanelor.

    Serviciile Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală

    Persoanele care se adresează la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală pot beneficia de:

    - Consultații psihiatrice - Un medic psihiatru care oferă tratament pentru problemele de sănătate mintală.

    - Consultații psihologice - Un psiholog care evaluează starea sănătății mintale și face psihodiagnostic

    - Intervenții psihosociale - Acțiuni, metode și strategii de soluționare a dificultăților psihologice, sociale și medicale ale persoanei cu probleme de sănătate mintală prin intermediul echipei multidisciplinare.

    - Tratament farmacologic 

    - Colaborare cu direcțiile și serviciile de asistență socială - Este necesară pentru a oferi consiliere și soluții de rezolvare a problemelor de ordin social pe care le au unii beneficiari.

    - Activități ocupaționale în centrul de zi - Beneficiarii pot participa la ședințe de educație în domeniul sănătății mintale, cercuri de creație artistică, cluburi de lectură și altele, în măsura posibilităților logistice și a vocațiilor beneficiarilor.

    - Vizite la domiciliu cu specialiști din echipa centrului - Acestea sunt vizite efectuate de specialiști din echipa Centrului Comunitar de Sănătate Mintală la domiciliul beneficiarilor. Sunt efectuate pentru a spori asistența acordată, inclusiv în cazurile în care beneficiarul nu poate ajunge la centru din motive legate de starea sănătății, distanță, situație financiară precară, etc.

    - Grupuri de suport al beneficiarilor - Constituie un serviciu aflat în dezvoltare și disponibil deocamdată în câteva centre comunitare de sănătate mintală. Un grup de beneficiari se întrunește conform unui program stabilit pentru a-și împărtăși experiența și a parcurge împreună calea spre recuperare.

    - Referiri la spitalele de psihiatrie

    - Eliberare de certificate (port-armă, permis auto, etc)

    Peste 55% din adresările la CCSM sunt din mediul rural

    În 2021, la cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova, s-au adresat pentru ajutor  217.477 de persoane. Aceste cifre includ examinările psihiatrice cu certificare pentru comisia militară, permisul de conducere, permisul de port-armă și altele. Circa 55% dintre adresări au avut loc în mediul rural, iar 45% – în cel urban.

    Din numărul total de adulți care au avut nevoie de ajutor, 60% sunt bărbați, iar 40% – femei. Totuși, Jana Chihai punctează că cele mai multe adresări vin din partea femeilor, iar bărbații manifestă o reticență.

    Citește și: „Pentru mulți bărbați e foarte straniu pur și simplu să fie ascultați de cineva”. Interviu cu psihoterapeutul Sergiu Toma despre „slabaci”, „grup de suport la bere” și sănătatea mintală a bărbaților (VIDEO)

    Totodată, anul trecut, la centrele comunitare au fost consultați 28.620 de copii, 53% dintre aceștia locuiesc în mediul rural. 

    Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală depistate și tratate în cadrul CCSM sunt schizofrenia, tulburările schizoide și delirante - 12.527 de cazuri, tulburările nevrotice, cele legate de factori de stres și tulburările somatoforme, inclusiv anxietate, depresie nevrotică,  reacție la stres sever și tulburări de adaptare (4.879 de cazuri). Demența este și ea o problemă des întâlnită - 3.977, ca tulburările de dispoziție, inclusiv depresia și tulburarea afectivă bipolară (3.417), dar și tulburările dezvoltării psihologice, inclusiv cele din spectrul autist - 1.843 de cazuri.

    În prezent, la evidență sunt peste 60 de mii de persoane care au fost diagnosticate cu diverse probleme de sănătate mintală. Cele mai frecvente sunt tulburările depresive, cele anxioase sau cele legate de factorii de stres, schizofrenia.  În total, în anul 2021, medicii de familie și medicii specialiști au eliberat 107.163 de rețete pentru compensarea medicamentelor psihotrope de care au beneficiat 2. 433 de persoane.

    „Centre Comunitare tratează tulburările mintale severe, printre acestea sunt schizofrenii, tulburări bipolare, demență și altele. Dar, una din cele mai frecvente adresări și care nu este o tulburare mintală severă și nu se pune la evidență după cum este frica tuturor sunt tulburările de anxietate, tulburările de dispoziție. Ele necesită o atenție sporită și o intervenție multidisciplinară”, punctează specialista Jana Chihai.

    Grija față de domeniul sănătății mintale

    În ultimii ani investițiile în serviciile comunitare de sănătate mintală la nivel național au crescut de aproape trei ori, fiind alocați, în anul 2021, peste 73 de milioane de lei.  Totodată, pentru asigurarea tratamentului ambulator al persoanelor cu tulburări mintale, au fost incluse alte 18 denumiri de medicamente compensate,  suplimentar fiind eliberate gratuit medicamente psihotrope pentru tulburările mintale cronice și evolutive.

    În 2015, bugetul acordat centrelor era de 9,5 milioane lei, iar în 2019 acesta constituia 25,6 milioane lei.

    Conform datelor OMS, aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume au o problemă de sănătate mintală. La nivel global se estimează că 5% din adulți suferă de depresie, fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni mintale.

    La fel, unul din șapte copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani are o afecțiune mintală, iar jumătate dintre aceste probleme încep de la vârsta de 14 ani. La nivel mondial, în medie, țările cheltuiesc doar 2% din bugetele naționale pentru problemele de sănătate mintală. În pofida creșterii asistenței pentru îngrijirea sănătății mintale în ultimi ani, aceasta nu a depășit 1% din asistența medicală în general.

    Reforma în domeniul sănătății mintale

    Din 2014, a avut loc o reformă majoră în domeniul sănătății mintale. În acești ani au fost deschise 40 de centre comunitare de sănătate mintală.

    Intervențiile de reformare în sănătatea mintală se realizează în baza Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Elveției, prin proiectul moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.

    În cadrul acestui proiect, angajații din  centrele comunitare, spitalele de psihiatrie și din cadrul asistenței medicale primare și specializate și-au putut fortifica cunoștințele în domeniu.

    Prima fază a proiectului s-a desfășurat în perioada 2014 – 2018. A doua fază a avut loc în 2022. 

    Reacții la acest articol
    Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
    Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.