
EDITORIAL | Alexandru Musteață n-a zis nimic nou
Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Musteață, a ieșit luni cu o declarație care ne-a amintit că avem la hotar un război și că pericolul încă planează deasupra țării noastre. „Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie.”, a spus Musteață.
・ Diana Guja
În fond, Alexandru Musteață n-a zis nimic nou. Însă faptul că aceste cuvinte au ieșit din gura unui om, care deține o funcție cu impact enorm asupra ceea ce înțelegem noi prin acces la informație securizată, a stârnit o undă de șoc. Mai adăugăm aici contextul sfârșitului lui decembrie, când gândurile ne sunt mai mult la rețetele de Revelion, și ne alegem cu o situație cu un potențial înalt de inflamabilitate. Eram foarte aproape de a intra într-un nou val de panică. Ironic, dar proximitatea sărbătorilor ne-a salvat. Grijile de zi cu zi sunt mai puternice decât o frică amânată.
Acest caz a adus pe agendă o întrebare în jurul căreia s-au dezlănțuit pasiunile opiniei publice: a făcut bine sau nu șeful SIS că a ne-a amintit atât de brutal, de neatent și fără menajamente, că am fi următoarea țintă a Rusiei? Și aici nu pot să nu pomenesc despre un paradox pe care l-am observat de-a lungul acestor 10 luni de război în Ucraina - chiar dacă știm că Moldova e a doua pe „listă”, încercăm să înfundăm cât mai adânc această cunoștință și să ne purtăm de parcă viața își urmează cursul firesc. Declarația domnului Musteață era cât pe ce să surpe această construcție și așa fragilă.
Cât de transparenți trebuie să fie, în general, autoritățile în privința securității țării? Să ne amintim cum am trăit primele săptămâni ale invaziei Ucrainei: într-un flux informațional continuu. Ne trezeam și ne culcam cu știri despre război. Viața noastră rula pe fundalul lor. În acel decor sinistru, exista o singură zonă oarbă - golul informațional pe care ni l-au asigurat autoritățile moldovenești. Oficial, eram în afara oricărui pericol. Republica Moldova e stat neutru. Cât de mult, totuși, s-a schimbat discursul preț de câteva luni!
În online-ul moldovenesc au fost voci care au cerut demisia lui Musteață, o reacție normală într-un stat democratic. Motivele imputate sunt neatenția cu care a vorbit, diseminarea panicii, iresponsabilitatea.
A fost declarația lui Musteață o greșeală tactică sau, mai degrabă, o ieșire pregătită pragmatic, rămâne doar să ghicim (poftim și o temă mustoasă pentru discuțiile aprinse în jurul mesei de Revelion). Cert este că nu va fi nicio demisie, iar nouă nu ne rămâne decât să tragem aer în piept, să confruntăm încă o dată geopolitica și realitatea, și să revenim la pregătirile pentru sărbători, dacă declarația lui Alexandru Musteață ne-a prins acolo. Dar printre cumpărături și gătit, să rămânem conștienți de contextul și țara în care trăim.
Crăciun Fericit!