Igor Dodon poate părăsi țara. Magistrații i-au permis să-și însoțească fiul mai mic, în România, pentru un curs de reabilitare post-COVID

Igor Dodon poate părăsi țara. Magistrații i-au permis să-și însoțească fiul mai mic, în România, pentru un curs de reabilitare post-COVID

Ex-președintele Igor Dodon poate părăsi țara. Motivul ar fi necesitatea reabilitării post-COVID a fiului său mai mic. Fostul șef de stat urmează să meargă în România pentru o perioadă de nouă zile, la sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie. O decizie în acest sens a fost luată de magistrații de la Curții Supreme de Justiție. Informația a fost confirmată pentru AGORA de către avocatul lui Dodon, Nicolae Posturusu.

Potrivit apărătorului, a fost înaintat un demers, prin care să i se permită lui Igor Dodon să plece împreună cu copilul într-o stațiune de reabilitare din România, pe o perioadă de câteva zile, în perioada în care nu sunt planificate ședințe.

„Procurorul Codrean a spus că nu vede o problemă dacă sunt documentele în regulă, procurorul Iarmaliuc a spus că trebuie de chemat medicul, de-l interogat în instanță și, în genere, copii pot să plece cu procură cu altă persoană și a solicitat respingerea demersului. Instanța a acceptat și i-a permis domnului Dodon să plece din țară, dar situația e de așa natură că nici soția dumnealui nu are voie să plece din țară, dar solicitarea asta o va decide Iarmaliuc personal și de aceea vom vedea dacă i se va permite soției plecarea din țară în aceeași perioadă”, a spus Nicolae Posturusu.

Publicitate

Menționăm că, la 16 ianuarie curent, Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au dispus prelungirea controlului judiciar în privința ex-președintelui Igor Dodon pentru încă 60 de zile. Procurorii au cerut prelungirea măsurii respective, motivând printre altele că fostul șef de stat s-ar putea eschiva de la urmărirea penală, părăsind țara.

Precizăm că procurorii au înaintat solicitarea în instanța de judecată după ce ex-președintele Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, urmare a perchezițiilor desfășurate în dimineața zilei de 24 mai, când ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, CNA, în comun cu procurorii anticorupție, au descins la domiciliul fostului președinte, precum și în alte locații.

Ulterior, la 25 mai, procurorii au cerut aplicarea arestului preventiv pentru Igor Dodon și cumnatul său Petru Merineanu. Iar la 26 mai magistrații Judecătoriei Ciocana au emis o decizie prin care Petru Merineanu a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr.13.

Și fosta prima doamnă a R. Moldova, Galina Dodon, a fost oficial învinuită de complicitate la îmbogățire ilicită. După ce a fost citată și audiată la Procuratura Anticorupție (PA), soția lui Igor Dodon a spus că nu-și recunoaște vina, iar dosarul în care e vizată este unul politic și are drept scop de a-i denigra familia.

De menționat că în cadrul perchezițiilor, în unele de locații au fost depistate peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolurile unui partid, au fost depistate 17 mii de lei și 1.000 de dolari.

În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care ar fi avut loc începând cu anul 2014 și până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal