„În linii mari, justiţia în Republica Moldova a eşuat. Sistemul de înfăptuire a justiţiei a fost unul defectuos de la bun început, pentru că nu se poate debarasa de un trecut sovietic. Iar, mai nou, acest trecut are forme moderne care se manifestă printr-o influenţă politică puternică asupra sistemului justiţiei. Nu voi învinui în mod tradiţional politicienii, de vină sunt şi protagoniştii sistemului de justiţie, care sunt prea atenţi la tot felul de activităţi şi declaraţii politice şi la doleanţele politicienilor. Asta este o obişnuinţă de care nu se pot debarasa”, a vorbit Munteanu.
În timpul discuției, el s-a referit și la lupta contra corupției. „În Republica Moldova, dacă nu greşesc, avem cel puţin 14 legi organice destinate luptei contra corupţiei. În Georgia e un singur act normativ şi acolo lupta cu corupţia este mult mai eficientă decât în Republica Moldova. Avem un obicei de a face legi când trebuie şi când nu trebuie”, a adăugat specialistul.
Munteanu a menționat și eforturile întreprinse de statul nostru privind reformarea CNI și CNA. „Poți să le unești, poţi să le dezuneşti - avem aceeaşi problemă: cine sunt oamenii care luptă cu corupţia, independenţa procesuală, garanţiile profesionale pe care le au, independenţa faţă de factorul politic. Dacă nu există aceste lucruri, nu se va întâmpla nimic. Dorinţă reală de a lupta cu corupţia trebuie să vină de la cel mai înalt nivel, pentru asta trebuie să existe voinţă politică reală. Actualmente nu o avem. Liderii politici pe care îi avem astăzi în Republica Moldova într-un fel sau altul sunt compromişi. Fie că au cunoscut despre ceea ce se întâmplă şi au făcut puţin, fie că participă nemijlocit la aceste scheme de corupţie”, a conchis Munteanu.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.