Consumul de carne în Republica Moldova este în creştere. Astfel dacă în anul 2008, o persoană consuma, în medie, 30,7 kg de carne anual, atunci datele pentru anul 2013 arată că acest consum anual a crescut cu 8 kg. Astfel, potrivit datelor pentru anul trecut, consumul de carne şi produse din carne în Republica Moldova a fost în medie 38,7 kg/persoană sau circa 106 grame pe zi. Pentru consumul de carne se alocă lunar circa 163 lei, ceea ce înseamnă 24% din banii cheltuiţi pentru produse alimentare şi 10% din totalul cheltuielilor pentru consum.
Populaţia de la oraş îşi permite să mănânce mai multă carne şi să aloce mai mulţi bani pentru procurarea acesteia în comparaţie cu populaţia rurală. Astfel, dacă cheltuielile medii lunare pentru consumul de carne al unei persoane de la sat este de circa 137 de lei, atunci în mediul urban – aceste cheltuieli sunt cu 60 de lei mai ridicate.
„În Republica Moldova, populația nu este destul de informată despre beneficiile unui stil de viață vegetarian. Moldovenii care au consum de carne redus sunt considerați fie săraci, fie membri ai unei secte religioase. Și cu siguranță este un adevăr şi acestea au fost căile prin care vegetarianismul a ajuns în Republica Moldova. Percepția actuală asupra fenomenului trebuie însă schimbată”, este de părere analistul economic Daniela Dermengi.
Potrivit cercetărilor științifice, animalele consumă mai multe proteine decât produc. Pentru fiecare kg de proteină animală produsă, animalele consumă circa șase kg de proteine vegetale, sub formă de cereale și furaje. Omul, la rândul său, pentru a obține 1 kcal de energie din cel mai ieftin tip de carne (broiler) cheltuiește de cinci ori mai mult decât ar obține 1 kcal de energie din cel mai scump tip de proteină vegetală (alunele). Același lucru este valabil dacă vorbim de un gram de proteine. Obținând un gram de proteine dintr-un tip de carne ieftină te costă de peste trei ori mai mult decât același gram de proteine pe care ți l-ar oferi alunele.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.