Potrivit datelor APK-inform, producătorii polonezi vând merele la un preț de 0,15-0,31 euro/kg. În Ucraina aceeași marfă are un preț de 0,21-0,41 euro/kg, iar în Federația Rusă ajunge chiar la 0,52-0,82 euro/kg. În Republica Moldova și Belarus prețurile încep de la 0,28 euro/kg.
Prețurile mici oferite de producătorii polonezi sunt condiționate de cererea scăzută din partea exportatorilor. Totuși producătorii de mere speră că piața se va activiza în următoarele săptămâni, după exemplul anului precedent. Odată cu creșterea cererii din partea exportatorilor, va fi majorat și prețul de distribuție a merelor.
Totuși în acest sezon merele poloneze sunt cu aproximativ 30% mai scumpe față de anul precedent din cauza producției mai mici din acest sezon.
Producătorii de mere din Republica Moldova remarcă o cerere foarte slabă din partea exportatorilor. Unul din motivele acestei situații este o schemă ilegală prin care merele poloneze primeau un certificat de origine din Republica Moldova pentru a fi exportate în Federația Rusă. Camioanele cu merele „moldovenizate” nici nu tranzitau Republica Moldova, potrivit unui producător de mere. Această schemă este utilizată pentru a ocoli embargoul impus de Federația Rusă pentru produsele agroalimentare din țările UE.
Recent un funcționar de la ANSA a fost plasat în arest la domiciliu, pe acest caz.
În prezent membrii asociației Moldova-Fruct au în depozite aproximativ 50 mii de tone de mere. În mod normal 20-30 mii de tone sunt destinate consumului intern. Moldova-Fruct este cea mai mare asociație a producătorilor de mere din Republica Moldova.
„Tradițional în luna ianuarie consumul de mere este mai scăzut ca de obicei. Până la Anul Nou a existat un agiotaj pentru merele moldovenești, acum însă oferte practic nu sunt. Din discuțiile cu mai mulți producători am constatat că există o supraofertă de mere pe piața Federației Ruse, evident din acest motiv s-au redus și prețurile la mere”, a declarat Directorul executiv al asociaţiei Moldova Fruct, Iurie Fală pentru AGORA.
El spune că în Republica Moldova producătorii de mere nu-și organizează foarte eficient procesul de producere, iar statul oferă puține subvenții pentru modernizarea ramurii. Pe de altă parte majoritatea proiectelor de finanțare au fost stopate sau nu pot fi accesate din varii motive. Mai există și problema asortimentului de mere, astfel că o mare parte a acestora pot fi exportate doar în țările CSI. Astfel, producătorii moldoveni nu pot concura cu cei polonezi la capitolul preț.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.