Fostul Guvernator al Băncii Naționale și actualul Președinte al Moldindconbank, Leonid Talmaci consideră că ponderea creditelor neperformante va crește în acest an. „Acest lucru se va întâmpla din cauza indicatorilor macroeconomici dezechilibrați, a bugetului țării, a remiterilor și sistării finanțării din partea partenerilor externi, mai ales a FMI. Acești factori lasă o amprentă asupra băncilor și a economiei care constituie un tot întreg”, a declarat acesta în cadrul unui interviu pentru newsmaker.md.
El consideră că în acest an se va reduce ponderea creditelor acordate de băncile comerciale. De asemenea vor fi în descreștere depozitele atrase de la populație. „În scurt timp va crește necesitatea de creditare, mai ales în sectorul agricol. Totuși consider că în acest an dobânzile la credite se vor reduce până la 12-14%. În prezent ele sunt destul de ridicate. Acest lucru este influențat de rata dobânzii foarte înaltă de atragere a depozitelor, care poate atinge 18,5% pentru depozitele în monedă națională. Aici trebuie să luăm în calcul rata rezervelor obligatorii stabilită de BNM, care a ajuns la 35%. Astfel, dacă noi atragem depozite de 100 de lei, 35 sunt puși deoparte. În aceste condiții ratele la credite nu pot fi la un nivel jos”, a spus Leonid Talmaci.
În prezent Moldinconbank deține o cotă de 25% pe piața de creditare. „Pe parcursul acestui an vom menține o politică moderată de creditare. Băncile moldovenești au puține surse de de unde pot atrage surse financiare cu rate reduse a dobânzilor. Noi am reușit să atragem surse financiare de la parteneri externi, fapt ce a contribuit la creșterea profitului în ultimii 5-6 ani”, remarcă Fostul Guvernator al Băncii Naționale.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.