Un grup de experți din Austria a vizitat întreprinderile moldovenești din sectorul de prelucrare a lemnului și a relevat factorii care provoacă cele mai mari pierderi de materii prime și resurse energetice.
Auditul a demonstrat că există mai multe carențe în ceea ce privește utilizarea și depozitarea materialelor, precum și tehnologiile aplicate. O mai bună organizare a acestor procese poate aduce economii semnificative la costuri minime sau chiar fără investiții suplimentare.
1. Depozitarea ineficientă a materiei prime
La o mare parte din întreprinderi inspectate materia primă utilizată în procesul tehnologic este depozitată necorespunzător, fapt ce duce la deteriorarea și utilizarea ineficientă a acesteia.

2. Manipularea incorectă a materialelor și instrumentelor
Materialele și instrumentele utilizate sunt aruncate pe podea sau la întâmplare, fapt ce îngreunează procesul de lucru.


3. Utilizarea necorespunzătoare a echipamentului
Frezele acestui strung nu au fost schimbate la timp, fapt ce a dus la producerea de piese defecte și o rezistență a echipamentului, care se soldează cu un consum mai mare de curent electric.


4. Pierderile din instalațiile de aer comprimat
Aerul comprimat este una din cele mai scumpe resurse. Din 100% de bani cheltuiți pentru producerea aerului comprimat, în produsul final se regăsesc doar 5%. Optimizarea acestor pierderi poate duce la economii semnificative.


5. Sistem de ventilare/aspirație deteriorat și/sau utilizat când nu este în uz
Repararea sistemului de ventilare sau aspirație va crește eficiența procesului de producere și va aduce economii de energie electrică consumată.


6. Sistem de iluminare deteriorat, fără reflectoare sau ineficient
Remedierea acestor defecțiuni va mări randamentul sistemului de iluminat.

7. Sistem de încălzire ineficient, găuri în pereți
Utilizarea eficientă a sistemului de încălzire poate aduce economii semnificative.


8. Funcționarea ineficientă a sistemelor de colectare a prafului
Filtrele care nu sunt curățate la timp suprasolicită echipamentul și oferă un randament mai mic.


9. Utilizarea incorectă a produselor chimice
Produsele chimice nu trebuie utilizate în recipiente mici, care deseori sunt lăsate deschise și ulterior aruncate.

10. Securitatea antiincendiară și cea a personalului
O mare parte din întreprinderi nu respectă normele antiincendiare, chiar dacă pericolul de izbucnire a incendiului este unul sporit. De asemeni, nu sunt respecte normele de protecție a personalului. De exemplu, la strunguri nu sunt instalate echipamente de protecție, fapt ce sporește riscul accidentului la locul de muncă.

Majoritatea practicilor menționate, care produc pierderi în procesul de producere țin de calificarea, mentalitatea și modul de lucru a personalului și a administratorilor întreprinderii. Aceste pierderi pot fi remediate prin o mai bună organizare a proceselor de producere.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.