R. Moldova și Ucraina au reluat consultările în problema Complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk

R. Moldova și Ucraina au reluat consultările în problema Complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk

Problema funcționării Complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk, situația ecologică în regiunea dată, creată în urma exploatării acestui nod, precum și alte chestiuni bilaterale au fost discutate în cadrul reuniunii grupelor de experți din Republica Moldova și Ucraina, care s-a desfășurat la finele săptămânii trecute. Delegația țării noastre, formată din specialiști de la ministerele Economiei, Mediului, Academia de Științe a Moldovei și alte structuri de stat, a fost condusă de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

Experții au salutat reluarea consultărilor după o pauza de mai mult de 3 ani, exprimându-și disponibilitatea pentru continuarea acestora în vederea definitivării proiectului acordului privind asigurarea funcționarii Complexului hidroenergetic nistrean, cu stabilirea unor garanții clare pentru Republica Moldova ce țin de volumul de apă, care va fi asigurat mai jos de barajul nr.2.

În contextul examinării mai profunde și detaliate a situației, la solicitarea delegației Republicii Moldova, partea ucraineană a acceptat ca până la 15 iulie curent, să prezinte din arhivă, pentru studiere și analiză mai aprofundată, tot setul de documentele ce țin de proiectarea obiectului și, în caz de necesitate, să pună la dispoziție alte acte suplimentare legate de construcția și funcționalitatea Compleului. Referindu-se la cooperarea pe segmentul energetic, părțile au convenit să elaboreze de comun acord proiectele deciziilor privind statutul liniilor de tensiune înalta, care trec prin teritoriile lor. Aceste documente ar putea fi aprobate în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economica.

Analizând problematica ecologică, creată în zona Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk, precum și în regiune, în ansamblu, membrii delegațiilor au convenit ca experții ministerelor mediului din Republica Moldova și Ucraina să se reunească separat într-o ședință la Chișinău, pentru a identificarea unor soluții reciproc avantajoase pentru ambele state în problema dată.

Următoarea ședință în problema funcționării Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk va avea loc la sfârșitul lunii iulie curent, la Chișinău.

De remarcat că în urma lansării celei de-a 3-a faze a Centralei se atestă o scădere dramatică volumul scurgerilor, până la 120-130 m3/sec, în timp ce norma este de 220-260 m3/sec. Astfel, în perioada secetoasă acest lucru a dus la dezgolirea fundului râului Nistru. Totdată circa 80% din apa râului Nistru este acumulată pe teritoriul Ucrainei.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.