
INFOGRAFIC. Harta inventatorilor moldoveni. Un chișinăuian din două mii și-a înregistrat invențiile
Potențialul științific al Republicii Moldova este localizat, preponderent, în mun. Chișinău. Astfel, din totalitatea oamenilor de știință, care și-au brevetat invențiile în Republica Moldova, 81,3% dintre ei locuiesc în capitala țării.
・
În țara noastră sunt 4561 de inventatori care au înregistrat brevete, dintre aceștia 81,3% sunt localizați în Chișinău. Astfel, la două mii de locuitori ai capitalei revine câte un inventator.
„Inovațiile și noile tehnologii reprezintă cea mai eficientă şi cea mai rapidă cale spre un sistem economic dezvoltat, iar inventatorii şi creatorii sunt persoanele care accelerează apariția progresului în societăţile moderne. Cât de straniu nu ar părea, dar implementarea urgentă a unor politici inovaţionale avansate poate scoate Republica Moldova din colapsul economic şi poate deveni un motor intelectual pentru economia naţională.
În acest context, Moldova dispune de câţiva indicatori favorabili, care pot fi utilizaţi în calitate de premize de dezvoltare inovaţională. Primul ar fi numărul brevetelor de invenţie, indicator care plasează Moldova peste media europeană raportată la 1 mln. de locuitori. Al doilea indicator ţine de numărul inventatorilor activi, adică cei care sunt implicaţi în procesul inovaţional şi îşi protejează invenţiile prin brevete”, remarcă Ion Tîganaş, avocat specializat în proprietatea intelectuală.

„Conform datelor oficiale, în Moldova sunt aproximativ 4700 de inventatori care şi-au brevetat invenţiile, majoritatea dintre ei fiind localizaţi în mun. Chişinău. Capitala rămâne a fi cel mai important centru ştiinţific naţional, în care îşi au sediul majoritatea universităţilor, instituţiilor de cercetare şi întreprinderilor inovative. Deşi în ţară sunt şi alte centre universitare (Bălţi, Cahul, Comrat, Taraclia), totuşi numărul inventatorilor din aceste regiuni este extrem de mic, iar numărul cererilor de înregistrare a invenţiilor nu depăşeşte cu mult media altor unităţi administrative, care nu dispun de mediul corespunzător de cercetare”, mai spune expertul.
Pentru mai multe detalii despre proprietatea intelectuală, accesaţi tiganas-iplaw.com.