
Ministerul Sănătății marchează Ziua Mondială de Combatere SIDA
Ministerul Sănătății marchează anual, la ziua de 1 decembrie, Ziua Mondială de Combatere SIDA în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. În Republica Moldova cu această ocazie vor avea loc mai multe activități de sensibilizare a opiniei publice, cu sloganul “Te privește! Privește pe fiecare!”.
・
Scopul evenimentelor este de a intensifica eforturile de prevenire, testare, tratament şi îngrijiria persoanelor seropozitive.
Infecţia cu HIV reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. Conform datelor UNAIDS, 78 de milioane persoane au fost infectate cu HIV și 35 milioane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei.
Totodată,Ministerul Sănătății anunță pentru prima oară, că numărul de cazuri de infecție HIV a depășit 2 milioane în Regiunea Europeană OMS. Doar anul 2015 a contribuit la acest număr cu peste 153.000 de cazuri noi de infecție HIV - cu 7 la sută mai multe comparativ cu anul precedent, constituind totodată și cel mai mare număr anual raportat de când s-a început evidența cazurilor în anii 1980.
În Republica Moldova, la sfârșitul anului 2015, au fost diagnosticate și înregistrate, în total, 10207 cazuri de HIV/SIDA. Pe parcursul primelor nouă luni ale anului curent, pentru 609 persoane a fost confirmat diagnosticul infecţia cu HIV. Dintre cei care poartă infecția HIV, 58% sunt bărbați și 42% - femei. Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală.
În scopul minimizării consecințelor epidemiei HIV, anul acesta, a fost aprobat Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020. Documentul se aliniază la strategia mondială 90-90-90 (identificarea şi diagnosticarea a 90% din numărul estimat de persoane infectate cu HIV, înrolarea în tratament antiretroviral a 90% din cei diagnosticaţi şi suprimarea încărcăturii virale la 90% din cei care urmează tratamentul).
În ultimii ani, în Republica Moldova au fost create condiții pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor. A fost extins accesul la testare HIV prin oferirea testării de către instituţiile medicale şi ONG. Din luna mai a anului 2016, testele rapide HIV sunt disponibile într-o rețea de farmacii din țară. De asemenea, pacienții pot solicita consiliere anonimă pre și post testare.
Pentru populația cheie se implementează proiecte de reducere a riscurilor, inclusiv tratamentul de substituţie. Persoanele care trăiesc cu HIV au acces la servicii de asistenţă medicală, socială și li se oferă tratament antiretroviral gratis.