De la „Frauda bancară trebuie să continue” până la „Nu vă jucați cu focul”. TOP-ul declarațiilor politice care au marcat anul 2016

De la „Frauda bancară trebuie să continue” până la „Nu vă jucați cu focul”. TOP-ul declarațiilor politice care au marcat anul 2016


Toate evenimentele lui 2016 au fost condimentate de declarații de tot soiul rostite de politicienii noștri. Din plenul Parlamentului, de la Guvern, de la tribune și televizoare, la dezbateri electorale sau din LIVE-uri de pe Facebook, poporul moldovean a prins replici acide schimbate între oponenți sau pur și simplu gafe verbale de proporții. 

Agora a decis să le adune la un loc pe cele mai memorabile declarații ale anului, contextul cărora îl veți putea reciti accesând link-ul alăturat.

Ianuarie

Ion Sturza: Președintele Nicolae Timofti a fost șantajat. Pot să o zic cu siguranță. Dar el nu va recunoaște niciodată”

Mihai Ghimpu, despre 14 transfugi PCRM: „Ei nu se mai numesc comuniști, au fost ei comuniști cum am fost și eu”.

Nicolae Timofti: „55 de deputați mi-au propus o candidatură, acea a domnului Pavel Filip, pe care am fost obligat să o accept (...) Dincolo de opiniile mele personale, sunt obligat, potrivit atribuțiilor ce-mi revin, în calitate de președinte, să respect legile țării”.

Februarie

Ion Sturza: Ar trebui să spun Maia, te iubesc. Un pas e greu. Diferența de vârstă, de experiență. Este greu un pas. Am mai spus. Las să meargă înainte, eu am să fiu undeva acolo în spate”

Petru Lucinschi: „Plahotniuc a intrat pe ușa din spate a politicii cinci ani în urmă fără să-l vadă nimeni. El nu a arătat ceea ce are: business, avere, interese. Asta a fost greșeala lui, de aceea a apărut un val de vorbe printre oameni care deja e de neoprit”. (știrea aici)

Martie

Renato UsatîiDe la Dodon nu o să îmi cer scuze niciodată. Dodon a demonstrat azi că este un curcan umflat la comanda lui Plahotniuc”.

Pavel Filip:

„Problemele trebuiesc rezolvate prin schimbări sistemice din sistem” și „Frauda bancară trebuie să continue”.

Ilan Shor:  „Toți se întreabă unde e miliardul, iar eu vă spun că sunt 625 de milioane. Păi eu vă explic: miliardul este o cifră mitică

Aprilie

Dorin Chirtoacă: „Cele mai mari greşeli le-am comis în ultimii 10 ani, nu la Primărie, dar în viaţa personală. Și asta mă doare mai tare”. (știrea aici)

Renato Usatîi: „Plahotniuc l-a infectat pe Dodon cu gripă aviară, iar vaccinul l-a ascuns la el la Nobil. Fără acest vaccin Dodon se va transforma în cadavru politic și foarte curând”. (știrea aici)

Pavel Filip despre Republica Moldova: „Am preluat o mașină turată fără benzină, o reparăm, o vom aproviziona, o vom dota cu tot ce trebuie astfel încât să ajungem cu toții în siguranță la destinație, cea pe care cu toții v-o doriți, nu cea spre care au vrut, în ultimii ani, să vă ducă, fără să vă întrebe ce vă doriți cu adevărat”. (știrea aici)

Mai 

Mihai Ghimpu: „Marea problemă nu e în furtul miliardului. Puteam să pierdem și mai mult. Problema e încrederea în democrație”.

Iunie

Oazu Nantoi: „Eu pentru a lupta cu Alzheimer studiez limba australiană, americană, austriacă. Iar când mă duc la veceu mă duc cu dicționarul lui Stati - moldo-român” (știrea aici)

Iulie

Veaceslav Platon: „În Moldova nu există lege, nici ordine, nici justiție, nici democrație. Nu există nimic. Moldova e un fel de ISIS în centrul Europei. E un loc unde domnește fărădelegea”. (știre aici)

August

Andrian Candu despre miliard: „Cetățenii nici nu vor simți ceea ce înseamnă această sumă”.

Vlad Plahotniuc: „Populismul, falsitatea şi incompetenţa au îmbolnăvit clasa politică. Eu încă am avantajul că pot să privesc cu un ochi din afară la ce se întâmplă în politică: nu avem dezbateri de idei, ci manifestarea unor frustrări şi lupte de orgoliu, între oamenii de rând şi politicieni există o prăpastie adâncă”. (știre aici)

Renato Usatîi către Plahotniuc: „Vlad, tu știi că nu am frică de tine. Dacă ajung acasă și mă apuc să te fugăresc prin Nobil, ori prin GBC ap nu o să „dovdească” nici paza să te prindă, domnul Plahiș ce ești tu la noi. Tu ai uitat când veneai ca un „șioaric” la Moscova? Să-ți aduc aminte? Ai nevoie de video?”. (știrea aici)

Septembrie

Mihai Ghimpu: „Maia Sandu a fost înaintată de Vladimir Filat la funcția de ministru. Acum el este închis. Deci, să se ducă să candideze la funcția de Președinte al penitenciarului”. (știre aici)

Maia Sandu: „În momentul în care eu încercam să-l sprijin pe dl Leancă pentru al doilea mandat, el mi-a dat un sfat: să nu-l critic pe Plahotniuc. Mi-a explicat că el crede că Plahotniuc e cel care va moderniza aceasta țară”.

Vladimir Voronin: „Dodon se bătea cu capul de toți pereții că vrea alegeri anticipate parlamentare, dar acum se zbate, se rupe tot sub dânsul și fălcile îi ard că vrea la Președinție. Primul candidat, Lupu, noi l-am crescut, am crezut că o să-l facem om. Al doilea, Dodon, tot noi l-am crescut și ne-a trădat. Cum din trădători de ăștia să facem președinte?” (știrea aici)

Dorin Chirtoacă: „Gaudeamus a fost construit pe mormintele lui Alexandru Berardazzi și a primarului Carol Schmidt. Autorizația de desființare a fost dată tocmai pentru a putea afla dacă s-au mai păstrat mormintele sau alte vestigii în subteran” (știrea aici)

Octombrie

Mihai Ghimpu: „Pun mâna la inimă și vă spun: eu vreau să rămân fără slujbă. Nu vreau să fiu președintele Republicii Moldova. Eu vreau ca președintele tuturor românilor să fie la Cotroceni. Voi fi președintele care va pregăti și va face unirea”

Vlad Plahotniuc: „Ne arde curul. Închipuie-ți dacă se întoarce dosarul înapoi. Îți dai seama ce scandal va fi în țară. Eu am să fac totul ca să se liniștească. Mie nu îmi trebuie asta”

Igor Dodon: „Andrei Năstase face cea mai mare sinucidere politică dacă ar ceda în fața Maiei care stă în birou. Dar decizia îi aparține. Dar dacă va ceda, va fi prostul satului” (știrea completă)

Mihai Ghimpu către Andrei Năstase: „Tu ai dus gazete lui Voronin și lui Dodon, și lui Țopa, și lui Plahotniuc i-ai dus gazete. Eu te știu de mititel, când erai iată așa, și pe tine și pe frati-tu. Cunosc foarte bine. Taci mai bine, dacă tăceai, filosof rămâneai”

Mihai Ghimpu către alegător: „Am impresia că în afară de căciulă nu ai nimic pe umeri. Închide gura”.

Mihai Ghimpu către Grigore Novac: „Te trăsnesc acuși. Ce e cu treaba asta tu să mă insulți. Ești un mucos pe lângă mine. Trebuie să-mi spui tata sau batea, dar nu să umbli cu prostii aici. Du-te la psihiatrie”

Nicolae Timofti după vot: „Nu am venit să fac o conferință de presă. Am votat, acum dați-mi voie să plec. Am alte treburi”

Noiembrie

Vladimir Voronin despre Igor Dodon: „Ne-a vândut pentru 3 milioane de euro. Noi nu suntem răzbunători. Noi avem memorie bună. Nu e vorba că el doar pe noi ne-a trădat. El a trădat întreaga țară”

Igor Dodon către Maia Sandu: „Maia, poate lăsăm dezbaterile și mergem la film? Viața nu se termnă pe 13 noiembrie. Noi, oricum, va trebui să trăim în aceeași țară” (știrea)

Igor Dodon lui Vasile Botnaru: „Beți ceai și не дергайтесь”

Igor Dodon către protestatari: „Nu vă jucați cu focul”

Decembrie

Valeriu Ghilețchi: „Aici în Parlament e greu să stai flămând până la ora 23:00” (știrea integral)

Constantin Țuțu: „Poate acum este momentul oportun să vorbesc de trecutul nostru, ceea ce ține de „obed” și „trenirovcă”. (...) Lucrul ăsta mă face să zâmbesc și colegii mei deja fac bancuri la tema dată. Vreau să vă mulțumesc, acest lucru m-a făcut mai responsabil și să-mi asum responsabilitatea pentru acțiunile mele” (știrea integral).

În cursa electorală pentru parlamentare s-au înscris 24 de candidați.
Redacția AGORA stă cu ochii pe ei.
Ia un abonament, ajută-ne să facem presa de calitate!

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Bunuri în valoare de peste opt milioane de lei puse sub sechestru de CNA

Bunuri în valoare de peste opt milioane de lei puse sub sechestru de CNA

Dosarul secțiilor de vot în diaspora: Când va examina CSJ recursul CEC-ului împotriva deciziei Curții de Apel

Dosarul secțiilor de vot în diaspora: Când va examina CSJ recursul CEC-ului împotriva deciziei Curții de Apel

Rusia, obligată de CtEDO să vină cu un plan concret în cazul violării dreptului la educație în Transnistria

Rusia, obligată de CtEDO să vină cu un plan concret în cazul violării dreptului la educație în Transnistria

Advertoriale
Ești pregătit pentru Endava Internship? Iată lista materialelor de studii

Ești pregătit pentru Endava Internship? Iată lista materialelor de studii

Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • De la 11, cu Pavel Filip despre viziunile și promisiunile electorale ale Partidului Democrat
  De la 11, cu Pavel Filip despre viziunile și promisiunile electorale ale Partidului Democrat
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
Cele mai populare
 • 1
  „În numele legii Republicii Moldova”. Un avocat a spart parbrizele mai multor mașini din capitală (VIDEO)
 • 2
  Ministerul de Externe anunță decesul unui al doilea moldovean, în urma prăbușirii școlii din Belgia
 • 3
  Au venit la unu noaptea, deși Maratonul Vaccinării era programat pentru șapte dimineața. S-au format cozi, fiind vaccinate 1.500 de persoane în două ore (FOTO)
 • 4
  Școala care s-a prăbușit în Belgia urma să se deschidă în curând. Oficialii locali o vizitaseră cu trei ore înainte de dezastru (VIDEO)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.