Expert-Grup: Sectorul energiei regenerabile din Moldova se dezvoltă lent și neuniform

Expert-Grup: Sectorul energiei regenerabile din Moldova se dezvoltă lent și neuniform
Foto: ecodynamic.md

În Republica Moldova sectorul energiilor regenerabile cunoaște o dinamică lentă, dar pozitivă. În 2015, raportul dintre energia regenerabilă produsă și consumul final de energie a depășit nivelul de 15%. Totuși, dezvoltarea acestui sector este neuniformă, se constată într-un studiu al Expert-Grup.

În Republica Moldova sectorul energiilor regenerabile cunoaște o dinamică lentă, dar pozitivă. Producerea energiei regenerabile a crescut de la 13,2% la 15,1% în consumul final de energie, în perioada anii 2013 și 2015. Totodată, dezvoltarea surselor de energie regenerabilă este neuniformă. Astfel, peste 98% din energia regenerabilă este reprezentată de biocombustibili. 

Sectorul privat este implicat în producerea electricității în baza utilizării energiilor eoliene, solare și a biogazului. Deși utilizarea acestor tipuri de energii se extinde, ponderea lor în totalul energiei regenerabile este de doar 0,48%, în 2015. În anul 2016 erau înregistrați 22 de producători de energie electrică în bază de surse regenerabile.

Printre cauzele ce determină prezența redusă a exponenților mediului de afaceri în sectorul energiilor regenerabile pot fi menționate costurile investiționale excesive și procedurile birocratice. Deși, în practica internațională, se cunosc diverse scheme de sprijin pentru promovare a surselor de energie regenerabilă, în Republica Moldova mecanismele utilizate în acest scop se bazează fie pe finanțarea indirectă din banii publici, fie pe suportul financiar al donatorilor externi. Chiar dacă sunt prevăzute și alte forme de stimulare financiară pentru sursele de energie regenerabilă, cum ar fi facilități fiscale, de creditare sau finanțare bugetară directă, acestea, pentru moment, nu sunt aplicate, consideră cei de la Expert-Grup.

O trăsătură comună a documentelor de politici ce țin de domeniul energetic și care creează o anumită ambiguitate se referă la faptul că domeniile eficienței energetice și cel al energiilor regenerabile sunt unificate. Între aceste două domenii există o relație de cauzalitate, iar comasarea lor este întemeiată. Totuși, nu avem criterii clare de delimitare între aceste domenii, respectiv, nu există nici o separare dintre efortul financiar ce trebuie îndreptat spre aceste două sectoare. Un alt aspect, care diminuează din eficiența instrumentelor financiare, ține de finanțarea separată a acțiunilor, fără ca să existe o abordare unică de susținere a dezvoltării surselor de energie regenerabilă.

Adoptarea „Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile” este binevenită deoarece, pe lângă instrumentele existente, care includ doar finanțările directe, vor fi instituite scheme suplimentare de sprijin pentru sursele de energie regenerabilă. Un avantaj al acestor scheme ar fi posibilitatea de a identifica prețuri fixe pentru electricitatea produsă din surse de energie regenerabilă, fapt ce ar avea efecte financiare minore asupra consumatorilor. 

Specialiștii Expert-Grup menționează că acest act legislativ comportă anumite carențe:

● Legea nu este cuprinzătoare pentru tot sectorul energiilor regenerabile și instituie mecanisme de sprijin doar pentru producerea electricității și a biocarburanților;
● Licitațiile pentru stabilirea prețurilor fixe ar putea favoriza intrarea pe piață a unui număr limitat de mari investitori. Drept urmare, poate apărea un segment de piață cu un grad înalt de concentrare a producătorilor și cu un risc sporit de practici anticoncurențiale;
● Schema de sprijin pentru biocarburanți ar putea fi neatrăgătoare pentru producătorii din domeniu, în condițiile în care prețurile de import al combustibililor ar fi mici.

De remarcat că Ministerul Economiei a solicitat amânarea aplicării Legii privind utilizarea energiei regenerabile, până la finele anului curent. 

Cei de la Expert-Grup recomandă eliminarea ambiguităților ce se referă la susținerea financiară a surselor de energie regenerabilă. În acest sens ar trebui elaborate criterii, în bază cărora să se poată stabili ce programe de dezvoltare a surselor de energie regenerabilă pot fi finanțate direct din surse bugetare și ce proiecte pot fi susținute indirect, prin alocarea banilor publici către Fondul de Eficiență Energetică. De asemenea, este necesară repartizarea proporțională a surselor bugetare alocate Fondului de Eficiență Energetică, astfel încât o anumită cotă din banii publici recepționați de Fond să fie direcționați strict spre dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

Auditul privind realizarea obiectivelor politicii de stat pentru energia regenerabilă a constatat că principala sursă de finanțare a proiectelor ce țin de dezvoltarea surselor de energie regenerabilă sunt donatorii străini. În acest sens, merită menționat Proiectul „Energie și Biomasă”, finanțat de UE și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Scopul proiectului este crearea unui sistem sigur de producere a energiei din surse regenerabile, în special, din biomasă . În general, autoritățile locale care au beneficiat de sprijin financiar în prima fază a proiectului au evaluat pozitiv rezultatele acestuia. În prezent este în desfășurare ceea de-a doua etapă a proiectului, prevăzută pentru perioada 2015-2017 și care va beneficia de un buget de 9,41 milioane de euro, oferiți de Uniunea Europeană

Linia de Finanțare pentru Eficiență Energetică în Moldova (MoSEFF) este un alt program ce are drept scop susținerea financiară a conceptului de eficiență energetică și promovarea surselor de energie regenerabilă. MoSEFF a fost lansat în septembrie 2009 de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD. Cu ajutorul MoSEFF, până în prezent, pentru creditarea proiectelor de eficiență energetică BERD a oferit, prin intermediul băncilor partenere locale, suma de 42 de milioane de euro. 

Totuși, deși există asemenea instrumente solide de finanțare a dezvoltării surselor de energie regenerabilă, nu putem vorbi de o abordare unică de susținere financiară a sectorului. Mai mult, se atestă anumite riscuri ce țin de sprijinul extern, și anume, o posibilă reducere sau chiar stopare a finanțării externe ar putea cauza diminuarea proiectelor investiționale noi și ar conduce la stagnarea sectorului de energii regenerabile, conchid specialiștii Expert-Grup.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
„Fabrica de sticlă” din Chișinău are un nou director

„Fabrica de sticlă” din Chișinău are un nou director

Brazilia: Șeful statului este pe cale să fie acuzat de omucidere în masă pentru modul în care a gestionat pandemia de COVID-19

Brazilia: Șeful statului este pe cale să fie acuzat de omucidere în masă pentru modul în care a gestionat pandemia de COVID-19

PG a venit cu o reacție la declarațiile lui Slusari, privind cariera de piatră concasată din Pervomaisc

PG a venit cu o reacție la declarațiile lui Slusari, privind cariera de piatră concasată din Pervomaisc

Advertoriale
Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

Sucursalele maib se schimbă la față. Cum arată prima sucursală renovată (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  „Ultima șansă a Moldovei”: Mitropolitul Vladimir, mesaj critic către guvernanți, după ratificarea Convenției de la Istanbul
 • 2
  A uitat unde și-a parcat Toyota, iar acum riscă doi ani de pușcărie. Isprava unui șofer din capitală
 • 3
  Ministrul desemnat la MAE România: „Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie”
 • 4
  Moldova va începe să procure gaz din „surse alternative”, anunță prim-ministra Natalia Gavrilița. Negocierile cu Gazprom continuă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.