Curtea de Conturi a descoperit medici de familie care-și prescriau singuri medicamente compensate

Curtea de Conturi a descoperit medici de familie care-și prescriau singuri medicamente compensate
Foto: Q Magazine

În raportul Curții de Conturi privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală sunt constate deficiențe ale cadrul regulator existent. Astfel, mecanismele existente și aplicate nu asigură, în unele cazuri, prescrierea conformă a medicamentelor compensate, înregistrarea tuturor datelor justificative și verificarea integrală a datelor sistemului informațional.

Curtea de Conturi a examinat în cadrul ședinței din 30 mai curent, Raportul auditului de conformitate combinat performanței asupra Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2016.

Experții Curții de Conturi constată că reducerea constantă a numărului de persoane asigurate în mod individual a generat și reducerea încasărilor primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, precum și a cotei acestei categorii de încasări în veniturile totale ale FAOAM. În aceste circumstanțe, diminuarea veniturilor din prime fixe, precum și preocupările reduse ale CNAM în vederea intensificării măsurilor de creștere a numărului de persoane asigurate afectează fiabilitatea financiară a sistemului AOAM.

În raport se mai constată că verificarea funcționalității și eficienței instrumentelor aplicate de către sistemul instituțional la administrarea mijloacelor pentru asigurarea pacienților cu medicamente compensate denotă că scopul politicilor în domeniul sănătății a fost atins prin sporirea numărului de beneficiari de medicamente compensate pe întreg teritoriul republicii, inclusiv în spațiul rural. 

Astfel, pentru implementarea acestor politici, în anul 2016, a fost majorat volumul mijloacelor financiare achitate (425,0 milioanelei) în aceste scopuri cu 143,3 milioane lei față de nivelul executat în anul 2015 (279,7 milioane lei). 

Auditul constată deficiențe ale cadrul regulator existent este însoțit de incertitudini și necesită ajustări. De asemenea, sistemul instituțional este unul complex şi implică mai multe părți responsabile, iar mecanismele existente și aplicate nu asigură, în unele cazuri, prescrierea conformă a medicamentelor compensate, înregistrarea tuturor datelor justificative și verificarea integrală a datelor sistemului informațional etc. Prin urmare, aceste situații nu asigură uniformitatea, veridicitatea și plenitudinea datelor aferente medicamentelor compensare prescrise populației, eliberate și achitate din mijloacele Fondul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM).

Actele normative prevăd elaborarea unui raport anual de evaluare a accesului populației la medicamentele compensate și publicarea pe pagina web a Ministerului Sănătății. Totuși, nu este stabilit cine este responsabil de elaborarea acestuia. Astfel, pentru anul 2016 acesta nu a fost elaborat în modul stabilit, iar Ministerul Sănătății nu dispun de informațiile referitor la accesibilitatea economică și fizică a populației la medicamentele incluse în listă ce ar servi ca reper la buna planificare și gestionare a mijloacelor destinate medicamentelor compensate și ar contribui la îmbunătățirea procesului de prescriere, eliberare și utilizare rațională a medicamentelor compensate, constată auditorii Curții de Conturi. 

Evaluarea de către audit a mecanismului de compensare a medicamentelor prin prisma realizării atribuțiilor de către instituțiile implicate atestă unele deficiență ce ține de justificarea incompletă a prescrierii, eliberării și achitării conforme a acestora. 

La două instituții publice au fost verificate prescrierile medicale pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare și a diabetului zaharat ce dețin o pondere semnificativă în structura medicamentelor compensate. Auditul a constatat tendința de neînregistrare, potrivit cerințelor stabilite, ceea ce nu a permis auditorilor să obțină o asigurare rezonabilă privind justificarea prescrierii medicamentelor compensate.

Potrivit datelor Sistemului Informațional Automatizat, s-a constatat că a fost admisă prescrierea de către 137 medici de familie a medicamentelor pe nume propriu, prin nerespectarea principiului teritorial, precum și a persoanelor împuternicite cu aceste drepturi.

Astfel, aceștia și-au prescris medicamente în baza a 1050 de rețete în sumă de 85 mii de lei.
Auditul menționează că în contractul tip privind eliberarea către persoanele înregistrarea la medicul de familie a medicamentelor compensate nu este prevăzut expres responsabilitatea prestatorilor de servicii farmaceutice pentru introducerea informațiilor în Sistemul Informațional Automatizat. Totodată, relațiile dintre companie și prestatorii de servicii farmaceutice în ceea ce privește accesul și modalitatea de utilizare a sistemului informațional nu sunt stabilite și prescrise prin reglementări.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
G7 promite aproape 20 de miliarde de dolari pentru bugetul Ucrainei

G7 promite aproape 20 de miliarde de dolari pentru bugetul Ucrainei

Ion Ceban a semnat o dispoziție care ar anula autorizația de demolare a Hotelului Național (DOC)

Ion Ceban a semnat o dispoziție care ar anula autorizația de demolare a Hotelului Național (DOC)

S-a dat ordin să „înceteze apărarea” Mariupolului, spune comandantul uzinei siderurgice Azovstal

S-a dat ordin să „înceteze apărarea” Mariupolului, spune comandantul uzinei siderurgice Azovstal

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Au fost publicate noi dovezi care arată cum soldații ruși au executat opt bărbați în Bucea
 • 2
  Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)
 • 3
  Văduva bărbatului ucis de soldatul rus este de acord cu schimbul acestuia pe soldații din Azovstal
 • 4
  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski: Donbasul este complet distrus. Acolo e iadul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.