Curtea de Conturi a descoperit medici de familie care-și prescriau singuri medicamente compensate

Curtea de Conturi a descoperit medici de familie care-și prescriau singuri medicamente compensate
Foto: Q Magazine


În raportul Curții de Conturi privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală sunt constate deficiențe ale cadrul regulator existent. Astfel, mecanismele existente și aplicate nu asigură, în unele cazuri, prescrierea conformă a medicamentelor compensate, înregistrarea tuturor datelor justificative și verificarea integrală a datelor sistemului informațional.

Curtea de Conturi a examinat în cadrul ședinței din 30 mai curent, Raportul auditului de conformitate combinat performanței asupra Raportului Guvernului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2016.

Experții Curții de Conturi constată că reducerea constantă a numărului de persoane asigurate în mod individual a generat și reducerea încasărilor primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, precum și a cotei acestei categorii de încasări în veniturile totale ale FAOAM. În aceste circumstanțe, diminuarea veniturilor din prime fixe, precum și preocupările reduse ale CNAM în vederea intensificării măsurilor de creștere a numărului de persoane asigurate afectează fiabilitatea financiară a sistemului AOAM.

În raport se mai constată că verificarea funcționalității și eficienței instrumentelor aplicate de către sistemul instituțional la administrarea mijloacelor pentru asigurarea pacienților cu medicamente compensate denotă că scopul politicilor în domeniul sănătății a fost atins prin sporirea numărului de beneficiari de medicamente compensate pe întreg teritoriul republicii, inclusiv în spațiul rural. 

Astfel, pentru implementarea acestor politici, în anul 2016, a fost majorat volumul mijloacelor financiare achitate (425,0 milioanelei) în aceste scopuri cu 143,3 milioane lei față de nivelul executat în anul 2015 (279,7 milioane lei). 

Auditul constată deficiențe ale cadrul regulator existent este însoțit de incertitudini și necesită ajustări. De asemenea, sistemul instituțional este unul complex şi implică mai multe părți responsabile, iar mecanismele existente și aplicate nu asigură, în unele cazuri, prescrierea conformă a medicamentelor compensate, înregistrarea tuturor datelor justificative și verificarea integrală a datelor sistemului informațional etc. Prin urmare, aceste situații nu asigură uniformitatea, veridicitatea și plenitudinea datelor aferente medicamentelor compensare prescrise populației, eliberate și achitate din mijloacele Fondul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM).

Actele normative prevăd elaborarea unui raport anual de evaluare a accesului populației la medicamentele compensate și publicarea pe pagina web a Ministerului Sănătății. Totuși, nu este stabilit cine este responsabil de elaborarea acestuia. Astfel, pentru anul 2016 acesta nu a fost elaborat în modul stabilit, iar Ministerul Sănătății nu dispun de informațiile referitor la accesibilitatea economică și fizică a populației la medicamentele incluse în listă ce ar servi ca reper la buna planificare și gestionare a mijloacelor destinate medicamentelor compensate și ar contribui la îmbunătățirea procesului de prescriere, eliberare și utilizare rațională a medicamentelor compensate, constată auditorii Curții de Conturi. 

Evaluarea de către audit a mecanismului de compensare a medicamentelor prin prisma realizării atribuțiilor de către instituțiile implicate atestă unele deficiență ce ține de justificarea incompletă a prescrierii, eliberării și achitării conforme a acestora. 

La două instituții publice au fost verificate prescrierile medicale pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare și a diabetului zaharat ce dețin o pondere semnificativă în structura medicamentelor compensate. Auditul a constatat tendința de neînregistrare, potrivit cerințelor stabilite, ceea ce nu a permis auditorilor să obțină o asigurare rezonabilă privind justificarea prescrierii medicamentelor compensate.

Potrivit datelor Sistemului Informațional Automatizat, s-a constatat că a fost admisă prescrierea de către 137 medici de familie a medicamentelor pe nume propriu, prin nerespectarea principiului teritorial, precum și a persoanelor împuternicite cu aceste drepturi.

Astfel, aceștia și-au prescris medicamente în baza a 1050 de rețete în sumă de 85 mii de lei.
Auditul menționează că în contractul tip privind eliberarea către persoanele înregistrarea la medicul de familie a medicamentelor compensate nu este prevăzut expres responsabilitatea prestatorilor de servicii farmaceutice pentru introducerea informațiilor în Sistemul Informațional Automatizat. Totodată, relațiile dintre companie și prestatorii de servicii farmaceutice în ceea ce privește accesul și modalitatea de utilizare a sistemului informațional nu sunt stabilite și prescrise prin reglementări.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției

Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției

De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă

De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă

Rusia: Autoritățile au cenzurat Youtube pentru a împiedica promovarea candidaților anti-Putin

Rusia: Autoritățile au cenzurat Youtube pentru a împiedica promovarea candidaților anti-Putin

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)
 • 2
  Peste 1.000 de infectări noi în Moldova: Printre acestea, 869 de persoane nevaccinate
 • 3
  R. Moldova urcă 12 poziții în clasamentul mondial al libertărții economice. Ce țară în fruntea topului
 • 4
  Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.