PPDA și PAS, opinie la unison despre abordarea „tehnică” a opiniei Comisiei de la Veneția de către Candu

PPDA și PAS, opinie la unison despre abordarea „tehnică” a opiniei Comisiei de la Veneția de către Candu

Partidul Acțiune și Solidarite și Platforma Demnitate și Adevăr critică abordarea lui Andrian Candu legată de opinia Comisiei de la Veneția în privința oportunității modificării sistemului electoral. Potrivit Reuters, care vorbește despre poziția, deocamdată neoficială, a Comisiei de la Veneția, instituția consideră inoportună modificarea sistemului electoral în R. Moldova. Noutatea a fost comentată de președintele Parlamentului moldovean, exponent al PD, care spune că guvernarea va ține cont doar de recomandările tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția, și nu de opinia sa în privința oportunității modificării. Anterior, Andrian Candu a declarat de mai multe ori că Comisia va oferi doar o consultanță tehnico-juridică.

În așteptarea anunțului oficial al Comisiei de la Veneția, Maia Sandu consideră că un atare răspuns al instituției este logic, „în situația în care avem o guvernare total nepopulară care încearcă să se mențină la putere împotriva voinței poporului”.

Potrivit liderei PAS, principala întrebare e alta: „Care va fi reacția guvernării? Pentru că reacțiile (n. r. - ale lui Candu) de după vizita Comisiei sunt altele decât cele de dinainte: și anume că nu este decizia unei instituții internaționale, ci decizia guvernării.

Atunci când vorbesc despre o guvenare suverană, acești oameni trebuie să înțelegă că decizia nu aparține unei guvernări nelegitime care a ajuns în Parlament cu doar 18 mandate, dar este decizia poporului”.

Potrivit lui Alexandru Slusari, declarația lui Candu precum că guvernarea va lua „niște aspecte tehnice, iar în rest este dreptul suveran al R. Moldova de a lua decizia privind sistemul electoral” este o dovadă a cinismului și a ipocriziei.

„Atunci când ei au nevoie de bani, imediat pe GBC este pus steagul UE, dar atunci când e nevoie de propriile interese, paravanul pro-european se aruncă de pe acoperișul de la Nobil, iar guvernarea își arată fața. Partenerii încep să înțelegă ce se întâmplă în RM, și degrabă vor reacționa față de aceste declarații”, a mai spus fruntașul partidului Platforma DA.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a făcut o paralelă între abordările lui Ianukovici (n. r. - ex-președintele Ucrainei) și a lui Candu, între care a pus un semn de egalitate: „Atunci când Ucrainei i s-a recomandat să nu facă schimbarea sistemului electoral, de care acum nu știu cum să scape, Ianukovici exact așa a făcut: din șirul de recomandări au rezolvat câteva chestiuni tehnice, restul le-au lăsat”.

Amintim că în prima jumătate a acestei veri, Comisia de la Veneția va da un aviz în privința proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral actual în unul mixt. Documentul a fost votat în prima lectură în Parlament de către 74 de deputați, după comasarea proiectului votului uninominal al PD cu proiectul votului mixt al PSRM.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.