„Balanţa riscurilor pe termen mediu la adresa inflaţiei continuă să fie influenţată de un şir complex de factori externi şi interni cu prevalarea celor dezinflaţionişti. Presiunile dezinflaţioniste sunt generate în special de deprecierea monedelor naţionale ale principalilor parteneri comerciali şi de diminuarea cererii agregate interne. Escaladarea tensiunilor geopolitice din regiune ar putea induce presiuni inflaţioniste”, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale.
În ceea ce priveşte alte valute din regiune, e de menţionat că rubla rusă s-a depreciat față de dolarul SUA cu 14,5 la sută, tenghe kazah cu 18,2 la sută, hrivna ucraineană cu 57,5 la sută, rubla belarusă cu 9,6 la sută.
Rubla a scăzut cu 0,6%, la 37,726 unităţi pentru un dolar, înregistrând astfel un declin de 2% la nivelul săptămânii. De asemenea, rubla a coborât cu 0,4% faţă de moneda europeană, la 48,672 unităţi pentru un euro.
Deprecierea semnificativă a rublei vine ca urmare a noilor sancţiunile impuse de UE, care vizează 15 companii din Rusia. Prin aceste noi măsuri, UE blochează finanţarea datoriei pentru trei dintre cele mai importante companii ruseşti din energie, şi anume Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a Gazprom - Gazprom Neft.
Subiectul privind evoluţia valutelor din regiune a fost abordat recent la cea de-a 32-a ediţie a Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, Bazinul Mării Negre şi Balcani, care s-a desfăşurat la Chişinău.
În cadrul discuțiilor desfășurate, Guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu a menționat că majoritatea monedelor naționale din țările CSI se află sub presiune de depreciere, in principal, din cauza reducerii cererii externe si, implicit, a exporturilor.
25 de guvernatori ai băncilor centrale, reuniți la Chișinău. Ce subiecte au fost discutate
„Tensiunile geopolitice cauzează ieșiri de capital din unele țări din regiune și afectează așteptările pe termen scurt ale populației și ale agenților economici cu privire la evoluția de pe piața valutară”, a subliniat guvernatorul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.