La 31 mai 2016, au intrat în vigoare prevederile legii antitutun, care interzic fumatul în locurile publice. Astfel, potrivit actului, fumatul în locuri închise și semi-închise, la muncă sau în transport, este penalizat. Totuși, câți dintre fumători respectă cele scrise în lege?
În cadrul ședinței de la Guvern, Pavel Filip declara: „Mi-aș dori ca această zi să fie nu doar ziua ultimului sunet, ci și ziua ultimului fum în spații publice. Înțeleg că este complicat să se dezvețe de acest viciu. Trebuie, însă, să avem toleranță zero și să luptăm cu cei care încalcă această lege”.
Mulți sunt, însă, cei care nu iau în considerare această lege. Sau poate încă nu știu de ea?
Pe lângă fumătorii care merg pe stradă și suflă fumul de la țigară exact în fața celui care îi vine în întâmpinare sau merge în urma lui, este și o categorie dintre cei care fumează în locurile „special amenajate”, adică în stațiile de troleibuz.
Într-o zi, la o stație de troleibuz din sectorul Rîșcani se apropie un domn și își aprinde țigara, iar fumul se împrăștie frumos în toată stația, fiind inhalat de două femei însărcinate, un copil în cărucior și mama acestuia, câteva bătrânele și alte cinci persoane care mai erau în stație.
„Domnule, puteți să stingeți țigara? Mă deranjează fumul”. Sincer, mă așteptam la o reacție negativă și reproșuri. În schimb, bărbatul a mai tras două fumuri și și-a stins țigara, fără ca măcar să mă privească.
Aceeași stație, se apropie trei carabinieri. Îi văd cum privesc toți trei într-o direcție, apoi se îndreaptă spre locul cu pricina. Mă întorc și îi văd făcând observație unui bătrânel care stătea așezat cu țigara aprinsă. La observațiile primite, bătrânul a rămas perplex. Parcă și acum îi văd fața mirată cu un „De ce?” mare în priviri. Acesta nu a aruncat țigara, continuând să privească mirat preț de câteva clipe, ca mai apoi să-i fie luată din mână de băiatul de alături, probabil o rudă, și aruncată la gunoi.
Situația este practic aceeași la fiecare a doua stație din oraș. Oamenii fumează nestingheriți în mijlocul mulțimii, de parcă noi, nefumătorii, am greșit locul în care ne aflăm. La stația de pe strada Piața Cantemir, din apropierea sensului giratoriu Ion Creangă, de la Buiucani, în fiecare seară sunt câte 4-5 persoane care fumează. Ba mai mult, atunci când vine troleibuzul de care au nevoie, acea țigară este pur și simplu aruncată jos, continuând să ardă, iar ultimul fum se elimină jumătate în stradă și jumătate în transportul public, pentru că trebuie să reușească să urce. Nu se știe când vine următorul.
Și totuși, de ce e locul de așteptat transportul public atât de atractiv pentru a fuma? O fi din cauza că în stații sunt instalate urne de gunoi, care au boxe separate pentru mucurile de țigară? Ironia este că pe acele compartimente separate este lipită și o foiță unde scrie frumos „Aici, se reciclează chiștoacele”.
La final, aș vrea să concretizez că nu am nimic cu persoanele care fumează. Am prieteni care fumează, dar nu mi-au suflat niciodată fumul în față și nu i-am văzut niciodată aprinzând-uși țigara în stație sau fumând plimbându-se pe drum. Înțeleg că nu avem încă locuri special amenajate pentru fumători. Dar așa cum vă respectăm alegerea de a fuma, am avea și noi, nefumătorii, o umilă rugăminte, să ne respectați alegerea și să nu ne expuneți la fumul de țigară. Uneori, în ciuda ne-condițiilor din partea statului, respectul și gândul la cei din jur înseamnă mult pentru o societate mai bună și mai educată.