GRAFIC. Băncile din Moldova – creditori ai băncilor străine

GRAFIC. Băncile din Moldova – creditori ai băncilor străine

Băncile din Republica Moldova acordă tot mai multe resurse financiare băncilor din afara țării, sub formă de credite, depozite sau garanții. Banca de Economii și UNIBANK - primele pe listă.

Circa 13 mld. lei constituie volumul creanțelor băncilor din Moldova față de băncile din afara țării. Suma este echivalentă cu 16,2% din total active pe sectorul bancar, care constituiau la sfârșitul lunii august curent 80,2 mld. lei, conform statisticii Băncii Naționale. Băncile de la noi au finanțat și anterior instituții de credit din afară, dar volumul mijloacelor bănești acordate acestora este în continuă creștere, de la început de an, ritmul căreia depășește ritmul creșterii activelor totale pe sistemul bancar. Dacă la 1 ianuarie 2014 creanțele băncilor din Moldova față de cele externe constituiau 12,6% din active, sau 9,6 mld. lei, la sfârșitul lunii august acestea reprezentau deja 16,2%, sau 13,0 mld. lei, în creștere cu 3,4 mld. lei.

...

Toate băncile moldovenești, cu excepția celei mai mici - EuroCreditBank - sunt creditori ai băncilor din străinătate. Primele după volumul resurselor financiare acordate sunt Banca de Economii, UNIBANK și VICTORIABANK. Doar aceste trei bănci au mijloace bănești pe conturile băncilor străine în volum total de 8,2 mld. lei, sau mai mult de jumătate din suma mijloacelor bănești deținute în exterior de toate băncile din Moldova. Demn de remarcat este faptul că, față de începutul anului, aceste trei bănci au înregistrat creșteri notabile, cu 42%, 33% și 222% respectiv.

Următoarele bănci pe listă, Moldindconbank și BANCA SOCIALĂ, dețin la fel sume importante, 998 mil. lei și 945 mil. lei corespunzător.

Totodată, primele plasate bănci, pe lângă creanțele pe care le au față de băncile străine, au și ele la rândul lor datorii față de instituțiile de credit din afara țării. Astfel datoriile externe ale 3 din aceste bănci - Banca de Economii, UNIBANK și BANCA SOCIALA - sunt primele ca mărime, pe sistemul bancar, și însumează 6,3 mld. lei, conform datelor de la sfârșitul lunii august. Desptre acest fapt AGORA a scris într-un material recent.

...

Odată ce băncile diferă substanțial între ele după mărimea activelor, tabloul privind creanțele externe merită privit și din alt punct de vedere, cel al mărimii relative a creanțelor, ca rată din volumul activelor băncii. În acest context, unele bănci cu active mai mari s-au deplasat spre coadă, ca VICTORIABANK și MOLDINDCONBANK, altele cu active mai mici s-au plasat mai în față, ca COMERȚBANK, liderii fiind Banca de Economii, UNIBANK și BANCA SOCIALA.

Banca de Economii și UNIBANK au creanțe externe care depășesc o treime din activele lor, 36,5% și respectiv 35,5%. BANCA SOCIALA are 18,3%.

...

Care este natura tranzacțiilor prin care unele bănci din Moldova devin creditori tot mai importanți ai băncilor străine rămâne o necunoscută. Presa a scris în mai multe rânduri despre legătura presupusă între primele trei bănci care au cele mai mari cote ale creanțelor externe față de activele lor, Banca de Economii, UNIBANK și BANCA SOCIALA, dar și despre intenția Băncii de Economii de a cumpăra UNIBANK. Nedumerire trezește și faptul că Banca de Economii și UNIBANK, care sunt primii cei mai mari creditori ai băncilor străine, sunt totodată și cei mai mari debitori ai băncilor din afara țării.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.