CC a reiterat: Limba română trebuie să ia locul celei „moldovenești” în Legea Supremă. Trebuie să voteze 67 de deputați

CC a reiterat: Limba română trebuie să ia locul celei „moldovenești” în Legea Supremă. Trebuie să voteze 67 de deputați

Curtea Constituțională s-a pronunțat astăzi asupra inițiativei a 35 de deputați privind introducerea limbii române în Constituție. Astfel, potrivit magistraților Înaltei Curți, acest proiect este unul tehnic și vine să implementeze hotărârea CC de acum patru ani, prin care limba română a fost declarată limba de stat a R. Moldova. Prin avizul CC, proiectul urmează să ajungă din nou în plenul Parlamentului pentru a fi votat. Însă pentru ca limba română să devină limbă de stat prin Legea Supremă va fi nevoie de votul a 67 de deputați.

Curtea a statuat că proiectul constituie o inițiativă ordinară ci una tehnică, ce rezultă din obligativitatea executării hotărârii din 2013. „Având în vedere cele menționate, CC reține că proiectul de lege, fiind elaborat în scopul executării hotărârii din 5 decembrie 2013 nu conține inexactități și urmează a fi prezentată Parlamentului pentru adoptare”, a citit din aviz președintele CC, Tudor Panțîru.

„Din expunerea Curții ne-am convins că proiectul de modificare a art.13 poate fi înaintat în Parlament și supus procedurilor parlamentare fără a aștepta cele 6 luni necesare pentru modificarea Constituției. Curtea practic a confirmat că hotărârea din 2013 trebuie să fie executată. Dacă e să fiu mai explicit, astăzi a fost făcut un prim pas pentru restabilirea unui adevăr istoric”, a declarat deputatul Tudor Deliu.

„Nu sunt așa de convins că va fi ușor să găsim 67 de voturi pentru a modifica Constituția. Dar ar fi onorabil pentru acest Parlament să fie găsite voturile necesare, e nevoie de un compromis și un dialog politic”, a declarat, la rândul său, deputatul Valeriu Ghilețchi.

Amintim că pe 13 septembrie PLDM au înregistrat un proiect de lege pentru modificarea articolului 13 din Constituție prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”. Ulterior, acesta a fost respins de către majoritatea parlamentară, chiar dacă liberal-democrații au fost susținuți de PL și Grupul PPEM.

Pe 12 octombrie, lidrul fracțiunii PLDM în Parlament, Tudor Deliu, a spus că a reușit să adune semnăturile a 34 de deputați pentru a depune o sesizare la CC.Amintim că săptămâna trecută deputații au respins inițiativa de modificare a alineatului 1 al articolului 13 din Constituție. Deși fracțiunea PLDM, susținută de deputații PL și cei ai grupului popular-european, au cerut adoptarea acesti modificări, deopotrivă cu cea de introducere a „integrării europene” din Constituție, majoritatea parlamentară a respins propunerea.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.