La femei, o parte din creier a arătat un răspuns mai puternic atunci când au împărțit bani, în timp ce la bărbați, aceeași structură a arătat activitate mai intensă atunci când și-au păstrat banii pentru ei înșiși, conform acestui studiu publicat în Nature Nature Human Behavior.
Studii anterioare au arătat că femeile tind să fie mai altruiste decât bărbații. După cum a afirmat Philippe Tobler, coautor al noului studiu, "femeile pun mai multă valoare pe comportamentul prosocial, în timp ce bărbații găsesc mai important un comportament egoist".
Tobler și colegii săi au conceput o serie de experimente pentru a testa modul în care dopamina ar putea influența comportamentul bărbaților și femeilor. Cincizeci și șase de participanți de sex masculin și de sex feminin au ales între a împărți o recompensă financiară cu alții sau a păstra banii pentru ei înșiși.
Administrându-li-se doar un placebo înainte de a lua deciziile, femeile au acționat mai puțin egoist decât bărbații, alegând să împartă banii cu alte persoane. Cu toate acestea, atunci când sistemele lor de dopamină au fost întrerupte după ce au primit un medicament numit amisulpridă, femeile au devenit mai egoiste, în timp ce bărbații au devenit mai generoși. Amisulprida este un medicament antipsihotic utilizat pentru tratamentul schizofreniei.
"Pe baza priorităților opuse ale sexelor, interferența cu sistemul dopaminei are efecte opuse", a spus Tobler.
Într-un al doilea experiment, cercetătorii au folosit un RMN funcțional pentru a investiga modificările creierului în timp ce opt femei și nouă bărbați participanți au făcut alegeri. În comparație cu bărbații, striatumul la femei a fost mai activ când acestea au luat o decizie prosocială.
Potrivit lui Anne Z. Murphy, profesor asociat de Neuroștiință la Universitatea de Stat din Georgia care nu a fost implicată în studiu, și alte cercetări au arătat că "femeile sunt mai prosociale''. ''Însă dacă manipulăm semnalizarea dopaminei în creier, putem face ca femeile să fie mai puțin prosociale și bărbații mai puțin egoiști".
Totuși, a spus ea, studiul aduce "o mai mare conștientizare a faptului că există diferențe cerebrale la bărbați și femei". Acesta arată, încă o dată, că oamenii pot indica o bază biologică pentru unele dintre trăsăturile care sunt caracteristice bărbaților", a spus Murphy. Aceste trăsături ar include egoismul, auto-promovarea, în general un profil ambițios.
Diferențele de gen din creier s-ar putea să nu se datoreze unor diferențe structurale — de exemplu, variații ale dimensiunii sau formei regiunii în funcție de sex, au precizat cercetătorii. Diferențele de gen din creier ar putea fi funcționale. Acest lucru ar însemna că o activare a aceluiași neurotransmițător — dopamină — ar putea provoca un răspuns foarte diferit la femei și la bărbați.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.