Jumătate dintre justițiari și aproape 70% de simpli cetățeni vor X-uri în loc de nume în hotărârile judecătorești

Jumătate dintre justițiari și aproape 70% de simpli cetățeni vor X-uri în loc de nume în hotărârile judecătorești

48% din judecători și angajați din judiciar, avocați sau procurori sunt de acord să nu se cunoască numele părților în hotărârile judecătorești. Cam același număr de persoane se arată împotriva depersonalizării. Pe de altă parte, majoritatea cetățenilor din publicul larg (69%) și-ar dori excluderea numelui și prenumelui persoanelor din textul hotărârilor, sentințelor, deciziilor și altor acte judecătorești plasate pe paginile de internet ale instanțelor de judecată. O arată un sondaj realizat de Promo-LEX în cadrul campaniei CSM cu privire la implementarea reformei sistemului judecătoresc.

Din 1347 de funcționari publici, ONG-iști, profesori și alți simpli cetățeni, 69% nu sunt de acord ca numele și prenumele lor să apară pe site-ul instanței, în cazul unui eventual proces judiciar; 24% sunt de acord, iar 7% sunt indeciși în privința dată.

De cealaltă parte a baricadei, din totalul de 448 de judecători, avocați și procurori, 48% sunt de acord cu excluderea numelui și prenumelui persoanelor din textul hotărârilor, sentințelor, deciziilor și înlocuirea lor cu X-uri și Y-uri, în timp ce alte 48% nu sunt de acord, iar 4% sunt indeciși în această privință.

Depersonalizarea hotărârilor judecătorești a stârnit un val de nemulțumire mai ales în rândul jurnaliștilor încă la începutul acestui an. X-urile în loc de nume îngrădeau accesul jurnaliştilor, dar şi tuturor cetăţenilor care doresc să afle detalii despre procesele şi hotărârile judecătoreşti în care figurează inclusiv funcţionari judecați.

Potrivit ZdG, acum câteva zile, pe portalul Instanțelor Naționale de Judecată a fost reîntoarsă posibilitatea căutării hotărârilor judecătorești după numele părților. Instrumentul eliminat fără explicații acum nouă luni a fost restabilit după ce la 24 noiembrie a intrat în vigoare noul Regulamentul privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor, odată cu tipărirea în Monitorul Oficial. Deși a fost aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) încă la 10 octombrie, publicarea documentului a fost tergiversată mai bine de o lună pe motiv că a fost nevoie de traducerea în limba rusă.

Publicitate

sursa foto: Europa Liberă

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal