VIDEO. Dodon, suspendat din nou din funcție de CC. Candu sau Filip vor semna numirea miniștrilor

VIDEO. Dodon, suspendat din nou din funcție de CC. Candu sau Filip vor semna numirea miniștrilor

Igor Dodon a fost suspendat din funcție pentru numirea noilor membri ai Guvernului. Decizia a fost pronunțată în urmă cu câteva minute de Curtea Constituțională (CC). Curtea a decis că președintele Parlamentului sau premierul vor prelua atribuțiile prezidențiale pentru a semna decretul de numire în funcție a candidaților nominalizați de coaliție de guvernare. Astfel, se va urma aceeași procedură ca în cazul numirii ministrului Apărării, Eugen Sturza. Decizia CC vine după ce șeful statului a respins pentru a doua oară candidaturile la funcțiile de miniștri.

Curtea a fost sesizată la 28 decembrie de un grup de deputați, membri ai Comisiei parlamentare Juridică, numiri și imunități, care au solicitat constatarea circumstanțelor care justifică suspendarea atribuțiilor președintelui Republicii Moldova în scopul numirii în funcție a candidaților la funcția de miniștri și viceprim-ministru.

Deputatul Sergiu Sîrbu, cel care a prezentat sesizarea în fața judecătorilor CC, a declarat că regretă că s-a ajuns la situația în care un grup de deputați solicită instituirea interimatului funcției de președinte, dar că acest lucru este necesar pentru a evita o criză instituțională și urmări mai grave care ar putea apărea.

Potrivit lui Sîrbu, „instituirea interimatului pentru depășirea blocajului instituțional creat de președintele RM, prin încălcarea Constituției”.

Decizia Curții

Curtea Constituţională a decis:

1. A constatat ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturilor propuse repetat de Prim-ministru, ceea ce constituie, în sensul articolului 91 din Constituție, imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză;

2. În temeiul articolului 91 din Constituție, în ordinea exercitării interimatului, Președintele Parlamentului sau Prim-ministrul va emite, în calitate de Președinte interimar, decretele de numire în funcție a viceprim-miniștrilor, ministrului justiției, ministrului economiei și infrastructurii, ministrului afacerilor externe și integrării europene, ministrului sănătății, muncii și protecției sociale și a ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului și va primi jurământul acestora.

Argumentele contra ale Președinției

Reprezentantul Președinției la ședință, Maxim Lebedinschi, a solicitat magistraților sistarea examinării sesizării și respingerea acesteia ca fiind neîntemeiată.

„Atenționăm că în conformitate cu art. 38, alineatul 2, litera c) din Codul jurisdicției constituționale, competența exclusivă în materie de constatarea circumstanţelor ce justifică suspendarea din funcţie a Preşedintelui R. Moldova sau interimatul funcţiei de Preşedinte al R. Moldova, care poate fi făcută în temeiul unei hotărâri a Parlamentului, semnate de Preşedintele Parlamentului aparține Parlamentului, care se aprobă prin hotărâre de Parlament și se semnează de președinte acestuia”, a declarat consilierul prezidențial.

Lebedinshi a mai adăugat că asupra persoanelor nominzalizate la funcțiile de ministru pleanează dubii legate de integritatea lor, despre care a scris presă și s-au expus și organele de drept.

Poziția Guvernului

Potrivit reprezentantului Guvernului, Eduard Serbenco, șeful statului a încălcat o obligație constituțională, jurământul depus, dar și o obligație legală, încălcând Legea cu privire la Guvern.

„Suntem în a doua situație de încălcare și trebuie să restabilim ordinea constituțională. [...] Președintele s-a dedat unor declarații nefondate. Este un refuz nefondat și arbitrar. [...] Solicităm ca această sesizare să fie admisă și să fie instituit interimatul funcției, astfel încât să fie numiți în funcție candidații la funcția de ministru”, a declarat Serbenco.

Vedeți mai jos ședința Curții Constituționale (video de privesc.eu):

Declarații după pronunțarea deciziei

După anunțarea deciziei CC, Maxim Lebedinschi a declarat că președintele nu a încălcat Constituția atunci când a respins repetat candidaturile la funcția de ministru: „Din păcate, Curtea Constituțională și-a demonstrat încă o dată apartenența politică”.

„Astăzi a triumfat justiția constituțională”, a declarat Sergiu Sîrbu după pronunțarea deciziei Curții. Deputatul crede că în câteva zile președintele Parlamentului va semna decretul de numire în funcție a noilor miniștri: „Cred că cel târziu după Crăciunul pe stil vechi Guvernul se va întruni în prima ședință în format deplin”.

Amintim că în octombrie 2017, Eugen Sturza a fost numit ministru al Apărării după implementarea aceleiași proceduri, în baza unei decizii a Curții Constituționale. În ziua în care Sturza a depus jurământul, interimatul funcției de președinte a fost deținut, pe durata ceremoniei, de Andrian Candu.

Foto: independent.md

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.